ihya.org
Biyolojik Savaşlar
Biyolojik Silahlar
Biyolojik silahlar, yöneldiği insanlarda bulaşıcılık ve hastalık yapma yetenekleri olan bakteriler, parazitler, mantarlar, protozoalar, riketsiyalar, virüsler ve toksinlerdir. Biyolojik silahların kitleleri imha edici özellikleri yanında diğer özellikleri, kolay ve ucuza elde edilmeleri, etkilerinin kalıcı ve giderek artıcı olması, kullanım kolaylıkları ve özellikle kullanıldıklarının geç farkına varılmalarıdır. Nükleer silahlar en güçlü olan kitle imha silahlarıdır. Ancak, malzemelerini bulmak zordur. Kimyasal maddelerin çoğunu üretmek için basit bir teknoloji yeterlidir, fakat kitlelere zarar verebilmeleri için büyük miktarlara gereksinim vardır. Biyolojik silahlara gelince, bulunması ve silah haline getirilmesi daha kolaydır. Biyolojik savaşla günümüzde Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, NATO, Biyolojik Silahlar Konvansiyonu gibi uluslararası kuruluşların belirlemelerine göre 43 mikroorganizma insanlara karşı biyolojik savaş haline getirilme özelliğine sahiptirler.
Ortaya çıkan bir salgının biyolojik savaşı işaret etme belirtileri:
1. Kısa sürede çok sayıda kişinin hastalanması,
2. Sebebi açıklanamayan hastalık ve ölümlerin olması,
Biyolojik Savaşlar
İnsanoğlunun üretme, şaheserler meydan getirme yeteneği olduğu gibi, belki bundan daha fazla tahrip yeteneği var. Çünkü tahrip yapmaktan çok daha kolaydır.
Bilimsel çalışmalar geometrik hızla ilerlemekte ve başarılarla insanoğlunun başı dönmektedir. Yapılan keşiflerin pek çoğu doğru amaçlarla kullanıldığında insanoğluna hizmet verirken, bilimsel güç yanlış ellere geçtiğinde, yanlış amaçlarla kullanıldığında tahribata neden olmaktadır. İçinde yaşadığı ekosistemi etkileyerek onaran veya tahrip eden tek canlı insandır.
Virüsler, bakteriler, yosunlar ve mantarların büyük çoğunluğu faydalıdır. Ama bazı türleri çeşitli hastalıklara neden olabilmekte ve hatta bu hastalıklar ölümcül olabilmekte, salgın durumlarda kitlesel ölümlere de neden olabilmektedirler. Bu organizmaların hastalık yapma gücü (virulans) artırılarak biyolojik silah olarak da kullanılabilmektedirler. Biyolojik savaş canlılarda hasara neden olmak veya öldürmek amacıyla, biyolojik maddelerin kullanılması demektir.