ihya.org
diş eti
Diş eti hastalıklarında erken tedavi şart!
En yaygın hastalıklardan biri olmasına rağmen, ülkemizde ve dünyada yeterince tanınmayan dişeti hastalıkları son derece kolay tedavi edilebiliyor.
Ancak dişlerimize yeterince özen göstermediğimiz için bu sorunlar hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor.
Genetik olarak da aileden geçiş gösterebilen dişeti hastalıkları, erken yaşta diş kaybına neden olabiliyor. Bu yüzden dişeti hastalığı olan kişilerin mutlaka düzenli olarak diş hekimi kontrolü altında olmaları gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, diş ve dişeti hastalıkları ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Ağız ve Dişlerin Yapısı Hakkında Genel Bilgi
Dişlerin yapı maddesi nedir?
Diş mine, dentin, sement ve pulpadan (diş özü) oluşur.
Mine: vücuttaki en sert maddedir. dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. içinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir. % 97’si kalsiyum tuzlarından oluşur. Diş minesi altıgen “apatit” kristalleri şeklinde düzenlenmiştir. Minenin yapısına giren kalsiyum tuzları, organik diş maketi üzerinde yavaş yavaş çökelerek birikir ve kristalleşir. Bu birikme, ana rahminde iken başlar. Anne, gebelik süresince bazı ilaçlar alırsa veya çocuk mine teşekkülü sırasında bir hastalık geçirirse mine birikimi aksaklığa uğrayabilir. 0 zaman dişler sarı, gri veya kahverengi olur. Bazen de eksik (hipoplazik) teşekkül eder.
Diş Eti Hastalıkları (Periodontal Hastalıklar)
Periodontal hastalık nedir?
Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.
Diş Eti Çekilmesi (Diş Eti Atrofisi)
Diş eti dokusunun normal sınırı olan mine-sement birleşiminden ya da başka bir deyişle kron-kök sınırından apikal yöne, yani diş köküne doğru sıyrılmasına diş eti çekilmesi ya da diş eti atrofisi denir.
Nedenleri:
1- Yaşlanma,
2- Yanlış diş fırçalama,
3- Diş taşları ve bakteri plağı,
4- Diş arkı (diş dizisi) üzerindeki diş veya dişlerin, diş arkı dışında yer almaları ve çarpık, düzensiz, rotasyona uğramış (dönmüş) olmaları,
5- Diş eti iltihabı veya periodontitis sonucunda diş eti kenarında meydana gelen iltihaplı ve dejeneratif değişimler,
6- Periodontal cepler ve büyümüş diş etlerinin ortadan kaldırılması amacıyla yapılan bazı diş eti operasyonları sonrasında,
7- Okluzal travmalar (yüksek ya da hatalı yapılmış kron, köprü, dolgulu dişlerde ve bruksizm denen diş sıkma ve gıcırdatma vakalarında,
8- Dudak, yanak kas bağlantılarının diş etlerine yakın olmaları,
9- Dişler arasına gereksiz ve çok fazla kürdan, toplu iğne vb. cisimler sokulup kurcalanması, diş etinin tahriş ve tahrip edilmesi.
Diş etlerine de botoks yapılabilecek
Sadece dişlerinizin değil, dişetinizin de nasıl göründüğü önemli. Estetikte birçok alanda uygulanan botoks, pembe estetikle, güzel bir gülüşün önemli unsurlarından olan dişetlerinin güzel görünmesi konusunda da harikalar oluşturuyor. Sadece dişlerinizin değil, dişetinizin de nasıl göründüğü önemli. Estetikte birçok alanda uygulanan botoks, pembe estetikle, güzel bir gülüşün önemli unsurlarından olan dişetlerinin güzel görünmesi konusunda da harikalar oluşturuyor.
Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişetlerine botoks ile uygulanan pembe estetik hakkında merak edilenler hakkında bilgi verdi. "Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar" diyen Dr. Kışlaoğlu, göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımının diş ve dişeti uyumunu sağlamak olduğuna vurgu yaptı.
AĞRISIZ PEMBE ESTETiK
Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, pembe estetik adını verdiğimiz bölgede en çok karşılaştığımız sorunun, gereğinden fazla görünen dişetleri ya da asimetrik dişeti seviyeleri olduğunu söyledi. Dr. Kışlaoğlu şöyle devam etti: "Elbette bu durumu düzeltmeden estetik diş hekimliği uygulamasından bahsetmek imkânsızdır.
Yeşil Çay Diş ve Dişetlerinin Dostu
Uzmanlar, düzenli yeşil çay tüketiminin diş ve dişetlerinin sağlıklı olmasını sağladıklarını belrtiyor.
Newkarela isimli web sayfasında yer alan habere göre, yapılan bir çalışmada 940 erkeğin dişeti sağlığı analiz edildi ve düzenli olarak yeşil çay içen erkeklerin dişetleri daha az içenlere oranla daha sağlıklı olduğu tespit edildi.
Amerikan Periodontoloji Akademisi'nin resmi yayını olan Periodontoloji dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından biri olan ve Japonya'daki Kyushu Üniversitesi'nde görevli Dr. Yoshihiro Shimazaki, "Yeşil çayın sağlığa yararı uzun süre zihinlerde tartıldı. Meslektaşlarımla beraber yeşil çay tüketiminin dişeti sağlığı üzerindeki etkisini araştırdık. Özellikle dişeti sağlığı ile genel sağlık arasındaki bağlantı üzerinde etkisini dikkate aldık" dedi.
Yeşil çayın içerisindeki katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı oluyor.
Dişeti hastalığı, dişetlerini ve dişlerin kemik desteğini etkileyen kronik inflamatuvar hastalıktır ve diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi diğer hastalıkların ilerlemesiyle bağlantılıdır.
Sağlıklı dişler için 5 altın kural
Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı, ilerleyen yaşla beraber çoğu insanın dişlerini kaybedeceği korkusu yaşadığına dikkat çekti. Kazandı, alınacak bir kaç basit önlemle bunu önlemenin mümkün olduğunu söyledi. Diş Hekimi Kazandı, "İlerleyen yaşla beraber insanların çoğu dişlerini kaybedeceklerini düşünürler ama bu şekilde olmak zorunda değil. Bunun için basit birkaç öneriye uymanız gerekiyor." dedi.
Kazandı, sağlıklı dişler için alınması gereken önlemleri; düzenli diş fırçalama, kişinin kendi ağızını kendinin kontrol etmesi, diş hekimine gitme, sigaradan uzak durma ve yemekten sonra bir bardak su veya süt içme olmak üzere 5 başlık altında topladı.
Günde 2 defa diş fırçalamak ve bir defa diş ipi kullanımının sağlıklı bir ağzın anahtarı olduğunun altını çizen Kazandı, çocuk yaşta kazanılacak bu alışkanlıkla bireylerin ilerleyen yaşlarda sıkıntı yaşamayacaklarını ifade etti. Kazandı, diş fırçasının çok sert olmaması, fırçayla dişleri aşındıracak kadar baskı uygulanmaması gerektiğini kaydetti. Birçok bireyin dişlerinin beyazlaması için diş fırçasını bastırarak kullandığını belirten Kazandı, bunun son derece yanlış olduğunu, diş beyazlatmanın aksine dişlerde aşınmalara neden olduğunu vurguladı.
Dişeti Estetiği (Gingivoplasti)
Göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülümseme oluşturmanın ilk adımı diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Güldüğümüzde gözüken dişeti miktarı, dişlerimizin görünümünü de etkiler. Asimetrik dişeti kenarları ,dişlerimizin düzensiz ve gülüş hattımızın eğri olduğu izlenimini verir. Eğer dişetlerimiz çekilmişse, dişlerimiz olduğundan daha uzun görünür. Bu olumsuz durumu gidermek, dişeti estetiği uygulamaları sayesinde mümkün olmaktadır.
PEMBE ESTETİK
Enflamasyon (bir çeşit dişeti ödemi) nedeniyle şiş ve kırmızı olan dişetleri, dikkatlerin dişetlerine çevrilmesine sebep olur. Kalınlaşmış ve ödemli dişeti kenarı, dişlerin dip kısımlarında gölgelenmelere sebep olur. Bu gölgelerden dolayı diş renkleri de olduklarından birkaç ton daha koyu görünürler. Ayrıca ödemden dolayı kalınlaşmış dişeti kenarında bakteri plağı birikimi daha kolay olur. Bakteri birikmesi, iki diş arasındaki üçgen dişeti bölümünün (papil) çekilmesine ve iki diş arasında koyu renkli, bazen de siyah bölümler oluşmasına neden olacaktır.
Dişeti Hastalıkları
Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar.
Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler. Ve bu asit, dişi küçük bir bölgeden başlayıp giderek büyüyen bir şekilde çürütür. Daha ileri safhalarda çekim kaçınılmaz olabilir.
Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki , Sağlıklı dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak - pütürlü bir görünümü vardır.
Diş eti Hastalığının Belirtileri :
* Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz
* Diş etlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa,
"Bir diş" deyip geçmeyin
Gaziantep Dişhekimleri Odası Başkanı Zafer Çolakoğlu, eksik dişlerin gastrit ve ülser gibi ciddi mide sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Ağız ve dişlerde meydana gelen bir sorunun birçok hastalığa yol açtığını ve neredeyse bütün vücudu etkilediğini belirtti.
Dişlerin sadece estetik açısından önemli olmadığının unutulmaması gerektiğini, dişlerin aynı zamanda konuşmayı desteklediğini ve sindirim sisteminin bir parçası olduğunu ifade eden Çolakoğlu, şöyle konuştu:
"Dişlerin eksik olması besinlerin yeterince parçalanamamasına ve olduğu gibi mideye aktarılmasına neden olur. Bu nedenle mide bu besinleri öğütmek için çok daha fazla çaba harcar, hazım ve sindirim zorlaşır. Eksik dişler bu nedenle gastrit ve ülser gibi ciddi mide sorunlarına neden olabilir. Bu hastalıklar tedavisi uzun süren ciddi hastalıklardır."
Çolakoğlu, sadece eksik dişlerin değil diş etinde ya da dişte meydana gelebilecek bir enfeksiyonun da vücudu olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Bu enfeksiyonların mide yoluyla dolaşımsistemine yayıldığını ve vücudun bütününe etki edebildiğini vurgulayan Çolakoğlu, şöyle devam etti:
Diş Etinin Yapısı
Bir dişin dışarıdan sadece taç kısmı görülür ve diğer kısımları çene kemiği içinde gizlenmiştir; üzeri dişeti dokusu ile örtülüdür.
Diş eti, sert, lifli ve kan dolaşımı ile iyi beslen'en bir yapı olup; normal rengi uçuk pembedir. Sert ve kemiğe sıkı-sıkıya yapışan 4-5 mmlik dişeti daha yumuşak bir bağlantı ile yanak ve dudak içini döşer; bu yapıya "Mukoza" denir. Yanak ve dudakların iç yüzü ile diş dizileri arasında "Vestibül" = "Dalız" yer alır.