ihya.org
dişeti çekilmesi
Diş Hassasiyeti (Dişlerde Hassasiyet)
Hassasiyet dişlerin soğuğa-sıcağa tatlı,ekşi gıdalara, diş fırçalamaya ve hatta dokunmaya karşı verdiği keskin ani ağrı şeklinde ortaya çıkan ve oldukça sık karşılaşılan bir problemdir.
DİŞLERDE HASSASİYETİN NEDENLERİ:
1-Diş minesinde meydana gelen kırık ve çatlaklar
Ani ısı değişiklikleri
Mine dokusu ani ısı değişikliklerinden etkilenerek çatlayabilir. Sıcak bir kahvenin arkasından dondurma yemek minenin genişleme –büzülme hareketini çok hızlı yapmasını gerektirir ve bu esnada minik çatlaklar meydana gelir. Çatlaklar dişlerin hassaslaşmasına sebep olurlar ve kırıklara dönüşebilirler
Diş sıkma-gıcırdatma
Diş Hassasiyeti (Diş Sızlaması)
Diş Hassasiyeti Nedir?
Diş hassasiyeti, dentin hassasiyeti veya kök hassasiyeti için kullanılan genel bir terimdir. Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya çok fazla asitli yiyecek ve içecekler; soğuk hava şartları dişlerinizin ağrımasına ya da hassaslaşmasına neden oluyorsa; dişleriniz hassas demektir.
Diş Hassasiyeti Sık Karşılaşılan bir Durum mudur?
Diş hassasiyeti günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
Diş Hassasiyetinin Nedeni Nedir?
Diş Eti Çekilmesi (Diş Eti Atrofisi)
Diş eti dokusunun normal sınırı olan mine-sement birleşiminden ya da başka bir deyişle kron-kök sınırından apikal yöne, yani diş köküne doğru sıyrılmasına diş eti çekilmesi ya da diş eti atrofisi denir.
Nedenleri:
1- Yaşlanma,
2- Yanlış diş fırçalama,
3- Diş taşları ve bakteri plağı,
4- Diş arkı (diş dizisi) üzerindeki diş veya dişlerin, diş arkı dışında yer almaları ve çarpık, düzensiz, rotasyona uğramış (dönmüş) olmaları,
5- Diş eti iltihabı veya periodontitis sonucunda diş eti kenarında meydana gelen iltihaplı ve dejeneratif değişimler,
6- Periodontal cepler ve büyümüş diş etlerinin ortadan kaldırılması amacıyla yapılan bazı diş eti operasyonları sonrasında,
7- Okluzal travmalar (yüksek ya da hatalı yapılmış kron, köprü, dolgulu dişlerde ve bruksizm denen diş sıkma ve gıcırdatma vakalarında,
8- Dudak, yanak kas bağlantılarının diş etlerine yakın olmaları,
9- Dişler arasına gereksiz ve çok fazla kürdan, toplu iğne vb. cisimler sokulup kurcalanması, diş etinin tahriş ve tahrip edilmesi.
Diş etlerine de botoks yapılabilecek
Sadece dişlerinizin değil, dişetinizin de nasıl göründüğü önemli. Estetikte birçok alanda uygulanan botoks, pembe estetikle, güzel bir gülüşün önemli unsurlarından olan dişetlerinin güzel görünmesi konusunda da harikalar oluşturuyor. Sadece dişlerinizin değil, dişetinizin de nasıl göründüğü önemli. Estetikte birçok alanda uygulanan botoks, pembe estetikle, güzel bir gülüşün önemli unsurlarından olan dişetlerinin güzel görünmesi konusunda da harikalar oluşturuyor.
Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişetlerine botoks ile uygulanan pembe estetik hakkında merak edilenler hakkında bilgi verdi. "Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar" diyen Dr. Kışlaoğlu, göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımının diş ve dişeti uyumunu sağlamak olduğuna vurgu yaptı.
AĞRISIZ PEMBE ESTETiK
Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, pembe estetik adını verdiğimiz bölgede en çok karşılaştığımız sorunun, gereğinden fazla görünen dişetleri ya da asimetrik dişeti seviyeleri olduğunu söyledi. Dr. Kışlaoğlu şöyle devam etti: "Elbette bu durumu düzeltmeden estetik diş hekimliği uygulamasından bahsetmek imkânsızdır.
Diş Hassasiyeti
Dişlerde hassasiyet ne demektir?
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi yiyecek-içecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki ve sızlama oluşur; ağrı-sızı başlar. Bu diş sızlaması keskin, ani ve derindir (bu durum halk arasında diş kamaşması olarak da adlandırılır).
Çürük ve eski dolgular dışında hassasiyet en çok dişeti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır. Normal olarak, dentin (dişin ikinci ve önemli bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel tabaka) ile çepeçevre kuşatılmıştır. Diş hassasiyetinin sebebi tam olarak anlaşılamamışsa da hassasiyetin dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığı ile iletildiği üzerinde duruluyor.
Diş hassasiyetine sebep olan faktörler:
* sert ve travmatik diş fırçalama (zamanla mine ve sementi aşındırır)
* dişeti çekilmesi
* dişeti hastalığı (şiş ve iltihaplı dişetleri de hassasiyete yol açar)
* kırık dişler
* diş gıcırdatma - sıkma
* plak birikimi
Hassasiyete karşı evde yapılabilecek birşey var mı?
* ağız hijyenine dikkat edilmeli. (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz)