ihya.org

domuz gribinde beslenme

Domuz gribinden korunmak için ıspanak suyu

Uzmanlar hızla yayılan domuz gribinden korunmak için ıspanak suyu içilmesinin sağlık açısından yararlı olacağını belirtti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyetisyeni Sıdıka Orhun,, “Özellikle soğuk algınlığına yakalananların bağışıklık sistemi zayıflar. Bu yüzden de içinde bol miktarda C ve A vitamini bulunan, demir ve enzimlerce çok zengin olan ıspanağın suyunu içmek domuz gribine karşı alınabilecek en doğal korumadır” dedi.

B1 ve C1 vitaminlerini içeren brokolinin, havuç ve elma suyu ile karıştırılıp içilmesinin de soğuk algınlığına karşı faydalı olduğunu söyleyen Diyetisyen Sıdıka Orhun, “Brokoli, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum içerdiği için mineral ve demir eksikliğini gideriyor” diye konuştu.

Turp domuz gribinden koruyor

100 gram turpta 100 miligramdan daha fazla C vitamini bulunduğunu, aynı ağırlıkta bir limonda ise C vitamini miktarının daha az olduğunu söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Hurşit, mevsimsel grip, Domuz gribi ve diğer hastalıklarda vücut direncinin artırılması için dengeli beslenmenin öneminin tartışılmaz olduğunu vurguladı.

Virüslerin yol açtığı hastalıklarda vücutta neden olduğu toksik etkileri C vitaminin en aza indirdiğinin bilindiğini söyleyen Hurşit, bu nedenle özellikle gripte C vitaminin alımının önemsendiğini hatırlattı.

Yaygın olarak C vitamini denilince akla limon ve turunçgillerin geldiğini ifade eden Prof. Dr. Hurşit, 100 gramında limon ve turunçgillerden daha fazla C vitamini ihtiva eden sebzeler olduğunu ancak bunların vatandaşlar tarafından çok iyi bilinmediğini söyledi.

Bunların başında turp geldiğini vurgulayan Hurşit, turpun C vitamini açısından en zengin kaynak olduğunu bildirdi.
C vitamini kaynaklarının 3 grubu ayrıldığını belirten Hurşit, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Domuz Gribine Yakalananlar Nasıl Beslenmeli?

Ülkemizde hızla artan domuz gribi vakaları halk arasında paniğe yol açıyor. Salgından korunmak için alınan birçok önlemin yanı sıra beslenmenin de önemini unutmamak gerekiyor.

Herhangi bir hastalık sırasında savunma yani bağışıklık sisteminin vücudu enfeksiyonlara karşı korumaya çalıştığını belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Hülya Günsoy, enfeksiyonlarla savaş halindeki vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutmanın elimizde olduğunu, bunun da yeterli ve dengeli beslenme ile sağlanabildiğini belirtiyor.

Dyt. Hülya Günsoy Domuz gribi ve çeşitli enfeksiyonlara karşı yeterli ve dengeli beslenme önerilerini aktardı:

Koruyucu Beslenme Önerileri

• Temel besin gruplarında dengeli dağılım temel kural
Süt ve süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları, sebze ve meyveler, tahıllar dört temel besin grubunu oluşturur. Dört temel besin grubunu oluşturan çeşitli besinler, günde en az 3 ana, 3 ara öğünde yeterli miktarda tüketilmeli.

• En Yararlı Mikroorganizmalar: Probiyotikler
Bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı mikroorganizmaları (probiyotikleri) içeren süt, yoğurt veya kefir günde en az 2-3 porsiyon/bardak tüketilmeli.

Doğru Beslenme Gribe Yakalanmayı Önlüyor

Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın Selçuk, “Doğru beslenerek gripten korunmanın yolları” hakkında bilgi verdi.

Havanın soğuması ile birlikte hastalıkların oluşum sıklığı artmaktadır. Mevsimin değişikliğine bağlı olarak halsizlik, isteksizlik, baş ağrısı ve yorgunluk ilk belirtilerdir. Grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalık da kendini göstermeye başlamaktadır. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde çok önem kazanmaktadır. Bizi enfeksiyondan koruyan ve toksik ajanlarla savaşan bağışıklık sistemimizdir. Güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde ise; yeterli ve dengeli beslenme ve antioksidan besinlerce zengin beslenme yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü bu dönemde vücut direncindeki azalmaya dikkat çekerek antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega - 3 ve omega - 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir. Tabi ki öncelik bu öğelerin besinlerden doğal olarak alınmasıdır.

Sağlıklı olmak sağlıklı beslenmekle devamlılık kazanır.

Ekinezya çayı domuz gribinden koruyor

Ekinezya bitkisinin, domuz gribinden korunmada etkili olabileceğini biliyor muydunuz?

Ekinezya (Koni Çiçeği) (Echinacea purpurea), soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir.

Domuz gribi diyeti



ERCİYES Üniversitesi Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi Tıbbi Farmakoloji Uzmanı Dr. Ahmet İnal, domuz gribi virüsüne karşı ceviz ve sirkenin etkili olduğunu söyledi.

Farmakoloji Uzmanı Dr. Ahmet İnal, Domuz gribi diyeti yapmak isteyenler için önerilerde bulundu. Diyet için çok fazla para harcamaya gerek olmadığını belirten Dr. İnal, “Akşamdan 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 adet ceviz konularak sabah kadar bekletilir. Sabah kahvaltısından önce içilen su bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine kahvaltıdan önce 1 avuç siyah çekirdekli üzüm yenmeli, üzümün çekirdekleri ağızda ezilmelidir. Ayrıca eğer kokusundan rahatsız olunmuyorsa 1 veya birkaç diş sarımsak çiğnenerek yenmelidir. Sabah ve öğle arasında ise ekinezya çayı virüse karşı iyi gelecektir. Öğlen ise bol proteinli gıdalar (yağsız et, derisi alınmış tavuk eti, balık) yenmeli, yanında bol yeşil yapraklı bitkiler (tere, roka, dere otu, maydanoz) tüketilmelidir” dedi.

NANE LİMON ÇAYI

Domuz Gribi ve Beslenme

Küresel grip salgını gün geçtikçe artıyor. Salgına karşı üretilen ilaç ve aşı yöntemlerine başvurmadan önce vücudun doğal immün sistemini korumak ve güçlendirmek için sağlıklı yaşam kurallarını uygulamak çok önemli.

Unutmamamız gereken şey, vücudumuzun doğal bağışıklık sisteminin bizi en iyi koruyan mekanizma olduğudur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları:

- Yeterli ve dengeli beslenmeli. Vücudun yapıtaşı protein kaynaklarını almak çok önemlidir; yumurta, kırmızı et, tavuk ,balık, peynir, süt, yoğurt tüketmeli. Ayrıca omega 3 içeriği nedeni ile balık ve balık yağı ile yağlı tohumlar tercih edilmelidir.

- Hazır gıdalardan, işlenmiş ve yoğun katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun

- Vücudun fiziksel olarak dinlenmesi için mutlaka düzenli ve kaliteli uyku önemli.

- Egzersiz yaparak vücut direncinizi kuvvetlendirin. Hergün en az 30 dk yürüyüş yapın veya haftanın minimum 3 günü 45 dk egzersiz yapın.

Domuz gribine karşı üzüm çekirdeği



Denizlili esnaf, domuz gribine karşı üzüm çekirdeği tozuyla savaş açtı.

Bayramyeri'ndeki satış mağazasıyla faaliyet gösteren Öktaş Limited Şirketi, ‘Gari’ markalı üzüm çekirdeği tozunu domuz gribi (H1N1) ile mücadele için çevredekilere ücretsiz dağıtmaya başladı.

Firmanın sahibi Mehmet Ökti, 5 gramlık poşetler içinde bulunan üzüm çekirdeği tozunun bal, pekmez ve süt ile karıştırılıp tüketilmesi halinde vücudun direncini arttırarak, insanları domuz gribinden koruyacağını ileri sürdü. Beş yıldan bu yana üzüm çekirdeği tozu üzerinde bilim adamlarının da desteği ile araştırmalar yaptığını anlatan firma sahibi Mehmet Ökti, üzüm çekirdeğinin öğütülerek elde edilen unundan, bugüne kadar, bayatlamayan ve raf ömrü daha uzun olan ekmek, pasta, tatlı, lokum, simit ürettiğini, hatta kahve bile yaptığını hatırlattı.

Domuz gribinden koruyan besinler nelerdir?



Domuz gribine yakalanmaktan korkuyorsanız bu besinleri tüketmeye dikkat edin...

Bilim adamları aşıdan önce dikkat edilmesi gereken noktanın bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğuna dikkat çekti. Bunun yanında hastalığa yakalandığınız zaman virüsü yenebilmek için de en önemli önkoşul bu. İşte bağışıklık sistemini domuz gribine karşı güçlü tutmak için tüketmeniz gereken gıdalar:

Kırmızı biber: Portakalda bulunan C vitamininin 2 katını içerir. C vitamini gribin etkisini yüzde 80 oranında azaltabilecek kadar güçlü bir silahtır.

Balık: Omega 3 tüketimini artırarak grip ve benzeri enfeksiyonları uzakta tutabilirsiniz. Haftada 2 porsiyon balık tüketilmeli.

Soğan: Doğal antibiyotikler içerir. Bunun yanında gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendiren “quercetin” isimli bir madde de bulundurur.

Sarımsak: Sülfür maddesi grip sezonunda bu hastalığa yakalanma riskini 2.5 kat azaltıyor ve virüsü öldürme özelliği de bulunuyor. Taze sarımsak daha etkili.

Domuz gribine karşı keçiboynuzu



Domuz gribini yenmek için beslenme şeklinize de dikkat etmeniz gerekiyor

ANTALYA Gazipaşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Çınar, kalsiyum, demir ve çinko yönünden zengin olan keçiboynuzunun vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek, “Domuz gribine karşı keçiboynuzu tüketin” dedi.

Keçiboynuzunun bazı hastalıkların yanı sıra domuz gribinden korunmak için en iyi yiyeceklerden biri olduğunu kaydeden Başhekim Dr. Çınar, “Keçiboynuzu gelişmekte olan ve okul çağına gelen bir çocuğun A, B, D ve E vitaminlerini karşılamaktadır. Bu vitaminler insanlarda kansızlığı önlediği ve bağışıklık sitemini düzenlediği gibi fiziksel gelişmede de faydalı olmaktadır. Keçiboynuzunun özellikle çocuklarda görünen astım, alerjik bronşit, grip ve akciğer kanserine karşı koruyucu bir özelliği vardır” diye konuştu.

Dr. Mehmet Çınar, Gazipaşa halkının Domuz gribi salgınından dolayı tedirgin olduğunu, her gün onlarca kişinin kendilerinden bilgi edindiğini söyledi. Dr. Çınar, domuz gribinden mevsimsel grip enfeksiyonundan korunmak için alınan önlemlerle korunulabileceğini kaydetti. Dr. Mehmet Çınar, “Kişilerle yakın temastan uzak durmak, ellerimizi sık sık yıkamak, beslenmemize dikkat etmek bizi hastalığa karşı koruyacaktır” dedi.

Top