ihya.org
Mesane Hastalıkları
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Erkek mesane kanseri olması riski kadınlardan üç kat daha fazladır. Amerika da her yıl yaklaşık kırk bin yeni mesane kanseri olayı teşhis edilir ve onbeş binden fazla ölümün nedeni bu hastalıktır. Mesane kanseri kırk yaşın altındakilerde nadiren görülür. Bunun en azından çevresel faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu hastalık sigara içenlerde boya, kimya ve lastik sanayiinde çalışan işçilerde daha fazla görülür.
Belirtiler
-İdrarda kan;
-Pelvik sancı (ön ve yanlardaki kalça kemiklerinde sancı);
-İdrar yapmada zorluk;
Teşhis
En sık görülen ilk belirti, ağrı ya da başka bir rahatsızlık olmaksızın, idrarda kan bulunmasıdır. Sık yapılan bir teşhis hatası, idrardaki bu kanın mesane iltihabına bağlanmasıdır. Eğer mesane kanserini düşündüren şikayetleriniz varsa, doktorunuz kanserli hücreleri saptamak üzere idrar tahlili yaptıracaktır. IVP denilen özel bir böbrek röntgeni çekilebilir ve doktorun mesanenin içini görebilmesi için, sistoskopi yapılacaktır. Sistoskopi sırasında, habis hücreler açısından mikroskop altında incelenmek üzere, mesane duvarından parça alınır.
Mesane Hastalıkları (İdrar Torbası Hastalıkları)
Mesane Kanseri
İdrar kesesi, yani mesane kanserleri genellikle 50 yaş üzerindeki insanlarda görülüyor. Mesane içerisindeki hücre tabakasından kaynaklanan ve transizyonel hücre tümörü olarak da adlandırılan mesane kanserine yol açan en önemli sebep sigara. Mesane tümörlerinin %85'i teşhis anında mesane iç duvarıyla sınırlı, yani mesane kasına veya çevre organlara yayılım göstermiyor. Bu tür kanserlere yüzeyel mesane tümörü deniliyor ve tedavi sonuçları oldukça yüz güldürücü. Mesane kanserinin ilk belirtisi idrarda kan görülmesi. Her kanlı idrar mesane kanseri anlamına gelmiyor. Taş hastalığı, sistit gibi durumlarda da idrarda kan görülüyor. Ancak bu şikayetin mutlaka dikkate alınarak ileri tetkik yapılması öneriliyor. Ultrasonografi tetkikinde mesanede kitle görülmesi durumunda mesanenin içerisine ışıklı bir aletle bakılması gerekiyor. Sistoskopi denilen bu yöntemle mesaneye fiberoptik bir cihazla girilerek içerisindeki kitle görülüyor.