Kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı yapan hastalıklar nelerdir?

Kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı yapan hastalıklar nelerdir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvuran hastaların çoğunluğu kas ağrısından ve kas güçsüzlüğünden yakınır. Bir hastada ağrı ve güçsüzlük aynı anda bulunabileceği gibi ayrı ayrı da bulunabilir.

Bir hastalığın farklı dönemlerinde bunu görmek mümkündür. Yine gözle görülür bir kas güçsüzlüğü veya ağrısı olmadan da hasta bu şikâyetlerle gelebilir.
Bu hastaların bazılarında ağrının kaynağı kaslar olabildiği halde diğerlerinde ağrının kaynağı kaslar olmayabilir. Ağrı diğer dokulardan kaynaklanan sorun olarak gözlenebilir.

Romatizmal bir hastalığı olan bir çok hasta yorgunluk, kas erimesi, güçsüzlük, ağrı, uyuşma ve duyu kusurlarından bahsedebilir. Bu bulgular sinirlerle ve kaslarla ilgili sorunları da yansıtabilir.

Burada yapılması gereken ilk iş ağrının ve kas güçsüzlüğünün hangi dokudan kaynaklandığını tespit etmektir. Bu tespitten sonra da ileri incelemeleri yapmaktır.

KAS AĞRILARI

Kas ağrısını tarif eden hasta ağırlık, hassasiyet, sertlik, tutukluk, tükenme, yanma, spazm ve kramp olarak da tarifi yapabilir. Kas ağrısı genellikle yeri tam tarif edilemeyen, yüzeysel ve şiddeti az olan ağrıdır. Hastayı uykudan uyandırmaz. O kası kullanma ve istirahatte kendini gösterebilir. Kas ağrıları daha çok enfeksiyonlarda ve süresi uzun tutulan egzersizlerde görülebilir.

KRAMPLAR

Kramp ise ani, kısa, güçlü ve keskin bir ağrıdır. Genel olarak kramplar baldırda görülür. Bazen de ayak parmaklarında. Bunlar hasta diabetik ise şekerin düşüp çıktığını ayrıca kanda bazı minerallerin eksikliğini ya da uçlarda görülen bir damar tıkanma hastalığının belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Kramplar karın veya kollarda oluşup da egzersiz sonrasına rastlıyorsa daha ileri incelemeler yapmayı gerektirir. İleri derecede su kayıpları buna bağlı olarak elektrolit dengelerinin bozulması da kramp nedenidir. Diyaliz hastalarında üremide de kramplar oluşabilir.

SPAZMLAR

Spazmların en tipik örneği, bel fıtıklarında bel kaslarında görülen spazmlardır. Hastalar ağrının yerini göstermekte zorlanabilirler. Dolayısıyla diğer dokulardan kaynaklanan ağrıları da tespit edemeyebilirler. Örneğin, kalça ağrısı uyluk kemiği kaslarına yayılabilir. Eklem ve eklem kapsülünden kaynaklanan ağrılar kas ağrısına göre daha belirgindir. Eklem hareketiyle ağrılar artabilir. Eklem kapsülündeki ağrılar ise eklem belli bir pozisyondayken artabilir. Mesela hasta omuz hareketinde bir noktaya geldiği zaman ağrının arttığını söyler. Bu da bize sorunun eklem kapsülünde olduğunu düşündürür.

KEMİK AĞRILARI

Kemik ağrıları genel olarak daha derinde hissedilir ve rahatsız edicidir. Ayrıca kemik ağrıları daha ziyade geceleri olur. Etrafındaki kasların kasılmasından etkilenmezken kas ağrısı kasların kasılmasıyla artar. Uçlardaki sinirlerde olan sorunlarda sırttaki sinir kökü basılarında ortaya çıkar. Ağrı genellikle istirahatte de olur ve yanıcıdır. İlave olarak uyuşma ve karıncalanma gibi nörolojik belirtiler de görülebilir.

KAS GÜÇSÜZLÜKLERİ

Kas güçsüzlüğü, beklenen kas kuvvetine ulaşmadaki başarısızlıktır. Bacaklarında kas güçsüzlüğü olanlar sandalyeden kalkmakta ve merdiven çıkmakta zorlanabilirler. Kollarda güçsüzlüğü olanlar da elbiselerini giyip çıkarmada, saçlarını tarama ve yıkamada sorunlar yaşayabilirler. Kollarda kavrama kuvvetindeki zayıflık, bacaklarda ise engebeli yüzeylerde yürürken takılma şeklinde kendini gösterebilir.

Gerçek kas güçsüzlüğü olan hastalar bu durumu ağırlık, tutukluk, yorgunluk, halsizlik, el ve ayakların tutmaması, yürürken dengesizlik, merdiven inip çıkmada zorluk olarak tarif edebilirler. Ayrıca bu hastalar kansızlık, akciğer ve kalp hastalıkları, kronik enfeksiyon ve hareketsizlik nedeniyle oluşan kuvvet kayıpları sonucunda da hekime müracat edebilirler. Burada hastanın hikâyesi çok önem kazanır. İleri tetkikler için de bize fikir verir.

"Ne şekilde başladı ve ne şekilde ilerliyor?" sorusu çok önemlidir. Ani bir kas güçsüzlüğü başlamışsa kandaki potasyum, magnezyum ve fosfor gibi elektrolitlerin kan düzeyindeki değişiklikleri, yani elektrolit dengesinin bozulmasına bakılmalıdır. Merkezi sinir sistemindeki ani oluşan sorunları da göz ardı etmemek gerekir.
Pek çok kişide egzersiz sonrası veya travma sonrası kas ağrıları olabilir. Bunun için travma muhakkak sorulmalıdır. Özelikle spor yapanlarda küçük kas zorlanmalarından kas yırtığına kadar uzanabilen bir süreç vardır.

Egzersiz boyunca veya hemen bitince olan ağrı için verilebilecek iki örnek ayak damarlarındaki sorun veya kalp damarlarındaki spazm olarak düşünülür.
Gecikmiş kas yorgunluğu ise bu durumda egzersizden saatlerce sonra hissedilir ve günlerce kalabilir. Kas kramplarında ise terleme ile oluşan elektrolit dengesizliği sonrasında oluşan kramplardır.

Abdullah Cindaş

Kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı yapan hastalıklar nelerdir? yorumları

  • Image Description
    mehmet güler
    04.04.2011

    yaşım 31 kas agrılarım var kollarda ve omuzlarda çok yürürsem bacaklarda agrılar oluyor normal kas agrılarım yaklaşık 24 saat agrı oluyor halsizlik yorgunluk durgunluk sanki uyuşmada oluyor omuzlarda kütlemeler oluyo birde reflü rahatsızlıgımda var saygılarımla tşkler

  • Image Description
    Ahmet Emre
    20.03.2013

    15 yaşındayım. Dizim ile ayaklarımın arasında ve dirseklerim ile bileklerim arasında bazen şiddetlenmek üzere ağrılarım oluyor. Ortopediye, çocuk doktoruna, fizik tedavi doktoruna, psikoloji doktoruna gittim. Şimdi de araştırma hastanesine gidiyorum. Ama tahliller temiz çıkıyor. Ağrılarımın sebebi ne olabilir? Hangi branşın doktoruna gitmeliyim?

  • Image Description
    orhan
    14.05.2013

    42 yaşındayım. 2 yıldır göğsümde yorulduğumda bir ağrı vardı, son 6 aydır bu ağrı kollarıma ve bacaklarıma da yayıldı 5 kg bir şeyi bile kaldırır ken kollarım ağrıyor, hızlı yürürsem göğsüm ağrıyor ve kollarıma bile ağrısı vuruyor. Yorulunca güç kullandığım şeylerde ağrım çok fazla oluyor. 2 koluma da vuruyor kollarımı kapatırken de bir acı hissediyor. Eklem yerlerimde. Kötü bir şey olabilir mi? Saygılarımla;

  • Image Description
    Alim
    02.06.2013

    Kardiyoloji bölümüne muayene olmanızı tavsiye ederiz. Anlattığınız belirtiler kalp ve damar hastalıklarını çağrıştırıyor. Hemen bir hekime görünün!

  • Image Description
    Alim
    02.06.2013

    Romatoloji doktoruna görünmenizi de tavsiye ederiz. Romatizma olabilir! Gerekli tetkikler sonucunda romatizma var mı yok mu anlaşılır.

  • Image Description
    safiye
    09.07.2013

    merhabalar benim annem 13 yıl önce acil olarak mide delinmesi ve apandistten ameliyata alınmıştı ameliyattan sonraki zamanlarda herşeye alınganlık bayılmalar bacak ağrıları falan başlamıştı.kendisi çok hareketlidir ovada(tarlada) çalışır .bu bayılmalar ve bacak ağrıları zamanla azaldı bazen hiç ağrımadı bazen de az ağrıdı .bayılmalar geçti herşey geçti gibiydi,ama şimdi tekrar bacaklarında ağrılar ve uğuşmalar ,karıncalanmalar başladı bu ağrılar beynine kadar gidiyormuş annaem şuanda 52 yaşında. sol koluna ağrı girdi bianda ertesi gün uyuşuk durduğunu söyledi.kardiyolojiye çıkardık damar sertliği olabileceğini söyledi ben ne doktoruna çıkarmalıyım? bacaklarındaki şiddetli ağrı veuyuşma sebebi ve bunun beyne kadar gitme sebebi damar sertliği olabili mi yoksa nedir?

  • Image Description
    ONUR ÖRGÜN
    29.07.2013

    yaşım 28 bundan 6 ay once kollarımda tutulmalar başladı kollarım kalkmamaya başaldı kolumu kaldırmaya çalıstıgımda omuz başlarımda ağrı oluyor,son bır aydır diz kapaklarımın az üstünde oturup kalktıgım zaman agrı olmaya başladı çömeldıgım zaman destek almadan kalkamıyor zorladıgımdada şiddetlı agrı oluyor zaman zaman gecer gıbı oluyor bazen çok sıddetlı oluyor bırde diz kapagımın 5 cm ustune dokundugumda sert bı cısımle onceden vurulmus gıbı agrı oluyor...nörolojı bölümüne gıttım magnezyum ılacları vs yazdılar fizik bolumune yonlendırdıler 1 ay boyunca fızık bolumune gıttım ama gecmedı romotolojı fızık bolumune gıttım kan aldılar röntgen cektıler ıntıhap yok bızle ılgılı degıl dedıler romotolojı ıc hastalıklara gıttım kan,idrar verdım hıc bısey cıkmadı ılac verdıler hıc bı faydası olmadı ortepedıye gozuk dedıler onada gıttım yıne aynı seyler hıc faydası olmadı hacettepe agrı merkezıne gıttım onlarda bızım bolumumuz degıl dedıler çok çaresızım ne yapmam lazım lütfen bana yardımcı olun...

  • Image Description
    oğuzhan
    03.08.2013

    Hocam 23 yaşındayım ve Kas Hastasıyım.Diğer adıyla (Müsküler Distrofi) hastasıyım bu hastalığı yaklaşık olarak 15 yıldan bu yana çekiyorum.Bu zamana kadar hangi doktora gittim ise bana şuan için tedavisi yok bir şey yapamayız dediler.Ve benim bu rahatsızlığım son bu 1 yıl içerisinde üzerime arttı ve benim bütün eklem yerlerimde ağrılar meydana geldi bütün eklem yerlerimden sesler geliyor omuzlarımda bileklerimde ve bacak baldırlardnda yürümemde zorluklar çekmeye başladım iki diz kapağımın altında da aşırı şekilde gerilmeler oluyor ne yapacağımı bilmiyorum doktorlar ilaç tedavisi de yok diyorlar en son doktora gittiğimde bana fizik tedavi önermişti.Fizik tedaviyi söylenen şekilde yapıyorum ama ağrılarım devam ediyor çok çaresiz durumdayım.En son doktora gittiğimde kan değerlerimi öğrendim kan değerlerimin aşırı derece yüksek olduğunu söylediler CK 2180 çıktı.Hocam şuan için hiç bir ilaç kullanmıyorum bana hangi ilacı kullanmamı tavsiye edersiniz.Bu hastalığın ilerlemesini ve ağrılarımı hangi şekilde önleyebiliriz.

  • Image Description
    burcu
    13.10.2013

    Hocam merhaba ben 20 yasindayim yaklasik iki sene once yurudugum anlarda ayak bileklerime eklemlerime kramp mi agrimi tam kestiremiyorum girerdi ve adim atamaz hale gelirdim ve su anda calisiyorum evim ile is yeri yuruyus mesafem 15 dakika ve ben bu yolu giderken bile agridan oluyorum durdugum an geciyor ama yurumeye basladigim zaman tekrar basliyor agri bunun sebebini sormak istiyor ve hangi bolumde muane olabilirim?

  • Image Description
    hüseyin
    19.10.2013

    sağ kolum da 1-1.5 aydır her yoğun kullandığımda ağrı ile başlayan güç kaybı yaşıyorum 1-2 saat içinde ağrı geçiyor ama güçsüz olduğunu sağ kolumu kullanmamam gerektiğini farkediyorum bu durum düzelmedi ne yapmam gerekir ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

  • Image Description
    ceyla
    22.10.2013

    Merhaba benim yaklaşık 6 ay arayla 3 kez bacaklarımda ani boşluk hissi oldu.ayakta durup yuruyebiliyorum dengemde problem de yok 20 dk sonra duzeliyor nedenini bulamadılar umarım yardımcı olabilirsiniz

  • Image Description
    mihriban altunkalem
    31.10.2013

    boyunda iltihap nedeniyle boynumun her iki tarafindan igne vuruldum ama sag kulagimda ugultu,kollarimda ve bacaklarimdaki agrilar halsizlik halen devam ediyor ozellikle bu rahatsizliklarim sabah kalkinca daha da siddetli oluyor(Yas 30)

    sizden bana yardimci olmanizi rica ediyorum

    saygilar

  • Image Description
    Emre ERKAN
    23.11.2013

    17 yaşındayım sınıfta oturduğum zaman yatarken normal koltukta otururken sık sık baldırıma ve ayak parmaklarıma kramp giriyor dün sabah boynuma girmişti sağ omzumdaki kas ve boynum hala ağrıyo ne önerirsiniz teşekkürler

  • Image Description
    DR.VOLKAN
    03.12.2013

    eklemlerin yeteri kadar kalsiyum desteğini almamış omurilik üzerinde baskı oluşturabilir bu nedenler dışında fazla kiloda sebep olur

  • Image Description
    murat 70
    30.12.2013

    Hocam 10 ay once trafik kazasi yaptim l1 kemigi kirildi sinir zedelenmesi oldu ve ameliyat oldum 4 platin 8 civata taktilar ilk baslarda bacaklarim hic tutmuyodu hergun evde eksersiz yapa yapa cok sukur yuruyorum 45 seans fizik gordum.sag bacagim ve ayagim cok gucsuz hatta sag ayak bilegim ve parmaklarim cok az hareket ediyor .saga sola hareket etmiyor.ne yapmaliyim hocam .yardimci olun

Nörolojik Hastalıklar (Nöroloji)
Top