Menenjit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Menenjit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Belirtileri Nelerdir?
Ateş, şiddetli başağrısı,halsizlik, iştahsızlık, ensede ağrı veya ense sertliği, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kusma, parlak ışığa bakamama, ciltte basmakla solmayan lekeler, havale geçirme menenjitin belirtileri olabilir. Menenjit, birkaç gün süren bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya barsak enfeksiyonu gibi de başlayabilir. Devamında çocuğun tablosu ağırlaşır, diğer belirtiler de ortaya çıkmaya başlar.
Bebeklerde belirtiler daha zor anlaşılabilir. Yüksek veya düşük vücut ısısı, huzursuzluk, kucağa alınınca geçmeyen ısrarlı ağlamalar, uyku hali, beslenmede isteksizlik, kafadaki bıngıldağın normalden bombe olduğu farkedilebilir.
Nasıl Bulaşır?
Mikrop, solunum yoluyla veya ellerle vücuda alınır.
Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?
Bakteriyel menenjit, tıbbi bir acildir. Çocuğun durumundan şüphelenirseniz, hemen doktorunuza başvurmalısınız. Doktor, çocuğu muayene edecek, kesin tanı için beyin omurilik sıvısından örnek alacaktır (Bu işlemin sanılanın aksine çocuğa herhangi bir zararı yoktur, işlemin yapıldığı bölgede sinir dokusu bulunmamaktadır). Bakteriyel etken söz konusuysa, hemen antibiyotik tedavisine başlanacak, çocuk büyük olasılıkla hastanede izleme alınacaktır. Bazen, hastayla temastaki kişilere de koruyucu ilaç verilebilir. Eğer viral bir menenjit söz konusuysa, antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Ağrı kesici, ateş düşürücü, sıvı tedavisi gibi rahatlatıcı yöntemlerle hasta takip edilecektir.
Menenjiti Önlemek Mümkün mü?
Hijyen kurallarına uymak, sık sık elleri yıkamak tehlikeli mikropların vücudumuza ulaşmasına engel olacaktır. Bu konuda, çocuklarımıza örnek olmalı, küçük yaşta iyi alışkanlıklar kazandırmalıyız.
Özellikle çocuklarda önemli menenjit etkenleri olan H.influenza ve Pnömokok adlı bakterilerden aşıyla korunmak mümkündür.
Anne sütü almanın, pekçok başka faydaları yanında, bebekleri menenjitten de koruduğu gösterilmiştir.
Menenjitin çeşitleri
Bakteriyel menenjit
bakteriyel menenjitin en önemli nedeni Hib bakterisidir.1993 yılından itibaren uygulanan aşı programı sayesinde Hollanda’da bu hastalık hemen hemen hiç görülmemektedir.
Hollanda’da menenjite neden olan diğer mikroplar: meningokok ve pnömokok’tur. Bebeklerde görülen menenjite neonatal menenjit denir ve etkenleri grup B streptokoklar, E. koli ve nadiren listerya’dır.
Bu mikroplara karşı henüz etkili bir aşı geliştirilememiştir.
Viral menenjit
Çok çeşitli virüslerin neden olduğu viral menenjit nadiren ölümle sonuçlanır. Hastalık genellikle bakteriyel menenjitten daha hafif geçmesine karşın, hastaların bitkin düşmesine, baş ağrısı , yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi uzun süren şikayetlere neden olabilir.
Viral menenjit bakteriyelden daha sık oluşur. Bu tip menenjite karşı antibiyotik kullanımının herhangi bir yararı olmayıp, tek tedavi şekli istirahattir.
Nadiren bazı mantar çeşitleri de menenjite neden olabilirler. Bu tip menenjit genellikle kanser ya da benzeri bir hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda görülür.
Kan zehirlenmesi nedir?
Mikropların kan dolaşımında üremeye başlamaları ile oluşur. Yalnız başına ya da menenjit ile birlikte görülebilir. Menenjite neden olan mikrop (meningokok) aynı zamanda kan zehirlenmesine de neden olur. Kan zehirlenmesini oluşturan başka mikroplar da vardır. Mesela; pnomokok
Kan zehirlenmesinin belirtileri:
Menenjitin belirtileri aynı zamanda kan zehirlenmesinde de görülebilir. Bunun yanısıra kasların kuvvetsizliği (yığılıp kalma) ve sıklıkla vücutta (mor) lekeler görülür;
Bu lekeler önce toplu iğne başı büyüklüğünde olup, üzerine basıldığında (mesela bir cam bardakla), kaybolmazlar. Kısa zamanda büyüyerek deri altı kanamalarını oluştururlar.
Kan zehirlenmesinin en çok göze çarpan özelliği, çok hızlı ilerlemesidir: 4 –24 saat arası. Mesela çocuk öğleyin dışarıda koşup oynarken, akşama çok hasta olabilir.
Dikkat: Kan zehirlenmesinde genellikle ense sertliği GÖRÜLMEZ.
Menenjit(beyin zarlarının iltihabı) başlangıçta ağır bir grip gibi kendini gösterir. Ense sertliği genellikle bu görüntüye eşlik eder, fakat bulunmadığı durumlarda olabilir. Hastanın durumu bir iki gün içerisinde gittikçe ağırlaşır. Ölümle sonuçlanan vakalar azdır.
Kan zehirlenmesi de ilk başta ağır bir grip gibi başlar. Bu yüzden ev doktorları tarafından da zorlukla tanınır. Ne zaman ki vücutta döküntüler oluşur, o anda hangi hastalıkla karşı karşıya bulunulduğu anlaşılır. Bu döküntüler hastaların % 80’ninde görülür.
Kan zehirlenmesinin en önemli özelliği çok hızlı ilerlemesidir. Sağlıklı bir durumdan ağır hasta duruma geçilmesi an meselesidir. Çocuk öğlen 2’de dışarıda koştururken, akşam saat 6’da ağır hasta durumda olabilir. Bu nedenle tıbbi tedaviye hızlı başlanması çok önem taşımaktadır. Ama ne yazık ki hızlı tedaviye rağmen ölümle sonuçlanan vakalar görülmektedir.
Kimler menenjit ve/veya kan zehirlenmesine yakalanır?
Menenjit ya da kan zehirlenmesine neden olan mikroplar normalde insanların boğazında yaşarlar. Birçok insan hastalığa yakalanmadan bu mikropların taşıyıcısı olarak yaşamaktadırlar. Bu mikroplar insanlar arasında öksürme, hapşırma, öpme ve bağırma (örneğin; diskotekte) yoluyla yayılırlar.
0 ve 5 yaş arası çocuklar, 15 ve 20 yaş arası gençler ve yaşlılar ( 55 yaş üzeri) risk gruplarını oluştururlar.
Hastalığın bırakabileceği sakatlıklar
Çoğu kişi bu hastalığı tamamen atlatarak birkaç ay içinde günlük yaşamlarına devam edebilecek duruma gelirler. Fakat bazı kişilerde uzun süreli sakatlıklar kalabilir. Menenjitin neden olduğu sakatlıklar: sağırlık, davranış bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu, koordinasyon bozukluğu, yorgunluk, hareket kısıtlılığı.
Bazı şikayetler zamanla düzelse de, bazıları kalıcıdır. Sağırlık ömür boyu sürebilir.
Menenjit kişinin yaşamını tamamıyla değiştirebilir.
Mesela çocuklarda menenjitten sonra aşırı hareketlilik, öğrenme problemleri görülebilir. Erişkinler sosyal yaşamlarını ve iş yaşantılarını etkileyen problemlerle karşılaşabilirler. Bazı kişiler ise hastalıktan önceki işlerini eski düzeylerinde yürütemezler. Kalıcı şikayetler oluşması halinde uzmanların yardımına mümkün olduğu kadar çabuk başvurmanın önemi büyüktür.
Menenjit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? yorumları
Ziyaretçi
24.05.2010Menenjit, beyin zarlarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kafatası zedelenmeleri veya orta kulak hastalığı sonucu beyin zarları iltihaplanabilir. Kanla gelen mikroplar da özellikle küçük çocuklarda menenjit yapabilir.
Menenjite mikroorganizmalar yol açmaktadır. En sık rastlanan mikrop meningokok ismi verilen mikroskoptaki görüntüsü kahve tanesini andıran bir çift mikroptur. Menenjitin bakteriyel ve viral olmak üzere iki tipi vardır. Viral menenjit genellikle daha sık görülür ve daha kolay atlatılır.
Viral menenjitte antibiyotik kullanımının yararı yoktur. Ölümle sonuçlanabilir. Belirtileri ateş, kusma, başağrısı, boyun sertleşmesi, boyun ağrısı, göz kapaklarında ağırlık,titreme, üşüme, erken teşhis çok önemlidir. Teşhisi zor olabilir. Tedavisi için Omurganın L4 ve L5 omurları arasından dural boşluğa girilerek beyin omur ilik sıvısı alımı gerekmektedir. Yapılan bu işleme lomber ponksiyon denilir.
Belirtiler
Menenjit genellikle beş yaşın altındaki çocuklarda görülmekle birlikte herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Menenjit bebeklerde en belirgin şekilde kendini uzun süreli tiz sesli ağlamalarla ve bıngıldaklarda şişmeyle göstermektedir. Bebekleri sakinleştirmek ya da uyandırmak güç olabilmektedir. Bebeklik dönemini geçmiş olan çocuklarda ise ışığa bakamama, nöbet, zaman zaman bilinç kaybı, başağrısı, sırt, ense ve omuz bölgelerinde gerilme, bazı bölgelerde kırmızı döküntü, ateş, mide bulantısı, kusma ve ayrıca hastanın öne eğik durması halinde sırtta ağrı hissedilmesi şeklinde kendini gösterebilmektedir.
Tanı
Belirtilen şikayetleri çocuğunuzda gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Hastanın belinden alınan su ile hücre sayımının yapılmasının ardından, protein, glikoz ve basınç miktarı ölçülür. Bu işlemin ardından kan ve idrar tahlilleri yapılacaktır.
Tedavi
Bakteryel menenjit tedavisi tanı konulmadan sadece şüphe üzerine bile hekimin başlatabileceği çok acil bir tedavidir. Tanı kesinleştikten sonra çocuğunuzun devam ettiği okul ya da yuvaya haber vermek gerekir. Menenjit tanısı konmuş çocukların hastaneye yatırılarak bir süre damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmeleri gerekebilir.
Öneriler
Hasta çocuk ile aynı evde yaşayanlar, sınıf arkadaşları ve çocuğunuzla temasta bulunmuş herkese hastalık riskini azaltmak için tedavi vermek gerekebilirnese
25.09.2014Ben suan 23yasindayim 13yasnda menenjite yakalandim we su an gec ogrenme
untkanlik problemim var ve kansizlik problemi yasiyorum yillardir bu
gecirdgim menenjitle bi alakasi varmi ne yapmam lazim ogrendgm seyi cab.ucak untuyorumAbdurrahman şahin
13.06.2015Çocuğum meningoensefalit hastalığına yakalanmış tedavisi kaç gün negibi kalıntılar bırakabilir yada bırakırım lütfen cevaplayanız
hatice
19.09.2015Mrh.ben 25yasindayim kuçuklugumden beri sag kulagimda isitme kaybi var.dr gittim menenjit hastaligi gecirmisin sinirler olmus yapacak bisey yok dedi cok uzgunum iki cobcugum var daha cok gencim duyvmuyorum diyemiyorum lutfen bilgisi olan yarddim etsin
Nörolojik Hastalıklar
- Akustik Nöronom (İşitme siniri uru) Nedir?
- Alzheimer Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
- Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) Nedir?
- Bakteriyel Menenjitin Tedavisi Nasıldır?
- Baş Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
- Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Baş Dönmesi ve Araç Tutması Nedenleri
- Bayılmanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
- Bel Fıtığı Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Bellek Kaybı (Amnezi) Nedir? Nasıl Önlenir?
- Beyin absesi nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
- Beyin Felci Nedir?
- Beyin Hastalıkları Nelerdir?
- Beyin Kanaması Nedir?
- Beyin Tümörleri Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri
- Beyinde Anevrizma Nasıl Ortaya Çıkar?
- Charcot Marie Tooth Sendromu Nedir?
- Deli Dana Hastalığı Nedir?
- Demans (Bunama) Nedir?
- Distal Spinal Muskuler Atrofi Nedir?
- Duchenne Muskuler Distrofi Nedir?
- Ensefalomyelit Nedir?
- Epidural Apse Nedir?
- Epilepsi (Sara) Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
- Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
- Glioma (Beyin Tümörü) Nedir?
- Guillain Barre Sendromu Nedir?
- Hidrosefali Nedir?
- Hipofiz Adenomu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
- Hipofiz Bezi Tümörleri Nelerdir?