ihya.org
Ortodontik tedavi
Ortodonti (Çapraşık dişlerin düzeltilmesi)
Dişlerdeki çapraşıklıkların nedenleri nelerdir?
Çocukluk döneminde süt dişlerin değişip,kalıcı dişlerin gelmeye başlamasıyla pekçok çocukta çapraşıklıklar gözlenir.”Çocuğumun dişleri eğri geldi”sözleriyle anne babalar büyük bir endişeyle dişhekimine başvururlar.Bu durumun en büyük nedeni kalıtımdır.Ancak zamanında alınmayan bazı önlemler de çapraşıklara yol açmaktadır.Dişlerdeki çapraşıkların nedenleri ve alınması gereken önlemler kısaca şöyledir;
1)Genetik olarak çocukta çene boyutuyla dişlerin genişlikleri arasında uyumsuzluk olması ya da çenelerin gelişmesini olumsuz yönde etkileyen solunum yolu problemleri gibi faktörlerin bulunmasıdır.Çocuğunuzun burun yollarındaki solunumu engelleyen faktörler öncelikle üst çenenin daha sonrada alt çenenin normal büyümesini etkileyerek dişlerin düzgün sıralanmasına engel olurlar.Bu durumda mutlaka uzman bir dişhekiminin (ortodontist) müdahalesi gerekir.
Dişler arası boşluk
Genellikle üst ön iki diş arasında görülen boşluklara diestema diyoruz.
Dişlerinin arasında boşluk bulunan bireyler çoğunlukla estetik kaygılarla diş hekimine başvurarak bu boşlukların kapanmasını isterler. Diestama ortodontik tedavi ile düzeltilebilmektedir.
Dişleri arasındaki boşluk bulunan kişilerin bir bölümü konuşurken de bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Konuşurken bu boşluklardan ses gelebildiği gibi dilin boşluklar arasına girmesi yüzünden de rahatsız edici sesler oluşabilir. Dilin sürekli boşluğa temas etmesi zaman içinde dişlerin aralarındaki mesafenin açılmasına neden olur ve bu durumu daha da kötüleştirebilir.
Diestamanın çeşitli nedenleri vardır. Ön kesici dişlerin yanındaki yan kesiciler normalden küçük ise diastema oluşabilir. Ön dişler arasında ve üstünde bulunan dişeti bağ dokusu (frenilum dediğimiz ) olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diestemaya neden olabilir. Bazen de arka azılar bölgesinde ,daimi dişleri hiç oluşmamış olan bireylerde, ön dişler geriye doğru hareket ederler ve aralarında boşluk oluşabilir.
Çapraşık Dişler
Çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini bir takım aparatlar yardımıyla düzenleyen diş hekimliği branşıdır. Ortodontik tedaviyi üstlenen diş hekimlerine ortodontist denir.
Gülümsemeni düzelt, özgüvenini arttır.
Başkaları bazen bizi görüntümüzle yargılasa da, ortodontik tedaviyi düşünmek için daha başka zorlayıcı nedenler vardır. Diş sağlığınızın, genel sağlığınız ve rahatlığınız üzerinde bir etkisi vardır.
Ve nasıl göründüğünüz hakkında ne hissettiğiniz de yaşam kalitenizde bir yol oynar.Eğri dişler veya uygun ilişki içinde olmayan çeneler nedeniyle cazibesiz hissettiğiniz zaman, sıkılgan olabilirsiniz ve zihniniz görünüşünüzle meşgul olabilir. Konuşurken veya gülerken ağzınızı kapatabilir, gülmekten çekinebilir veya yüz görünümünüzü saklamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca dişlerin çapraşıklığı dişeti sağlığını da olumsuz yönde etkiler.
Ortodontik tedavi, dental sağlığınızı düzeltebilir, fasiyal görünümünüzü daha iyiye götürebilir ve özgüveninizi arttırabilir. Görünüşünüzü düzeltmek için size şans sağlayabilir. Çoğu kez, hastalar tedavi tamamlanmadan önce bile kendilerini daha özgüvenli hissederler.
Diş estetiği çocuklukta başlamalı
Ortodonti, ağızdaki kapanış bozuklukları ve dişlerin çenelerdeki konumlarının nasıl oluştuğunu inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukları önleyen ve tedavi eden bir diş hekimliği dalı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, ortodontinin, halk arasında “eğri dişlerin tel takılarak düzeltilmesi” olarak bilindiğini, Türkiye’de diş eti hastalıkları ve ortodontik sorunların çok yaygın olduğunu söyledi.
Prof. Dr. İlter Uzel, özellikle çocuklarda daha sık ortodontik sorunlar görüldüğüne dikkati çekerek, “Türkiye’de her 10 çocuktan 7’sinde ortodontik düzensizlik var. Bunların bazıları ağırdır, öncelikli tedavi edilmesi gerekir, bazıları da daha hafiftir. Bu durum eğer hastanın konuşmasını, solunumunu bozmuyorsa tedavi edilmeyebilir, ama fonksiyonu bozan dorumlarda mutlaka tedavi edilmeli. Ayrıca çoğunluk olarak çocukların ortodontik tedaviye ihtiyacı var” dedi.
GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ
Ortodontik tedavinin dişleri ve kapanış bozukluklarını düzeltmek, dişlerdeki boşlukların kapatılmasını sağlamak amacıyla uygulandığını belirten Uzel, şunları kaydetti:
Ortodontik Tedavi
Dişhekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti (ortodonti uzmanı = ortodontist), diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Önceleri estetik amaçla işe başlanmış zaman içerisinde sınırları genişletilip, bugünkü konumuna ulaşılmıştır. Günümüzde ortodontinin hitap ettiği kitle oldukça genişlemiş ve uygulama alanı da aynı oranda artmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre tüm dünyada koruyucu dişhekimliğinin önem kazanması, daha bilinçli bir kitle yaratmış ve diş çürüğü vakalarında gözle görülür bir azalma meydana gelmiştir, buna bağlı olarak da kalıtım, gelişim yetersizlikleri, çeşitli yanlış alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, dudak ısırma) gibi faktörler sebebiyle oluşan rahatsızlıklar sonucu ortodontiye duyulan ilgi de artmıştır.
Ortodontinin sınırları