ihya.org
türkiyede domuz gribi
"15 Ocak’tan sonra iş işten geçmiş olur"
Domuz gribi aşısı nedeniyle tartışmalar sürerken Sağlık Bakanı Recep Akdağ aşı hakkında merak edilen soruları cevapladı:
Şu ana kadar Domuz gribi aşısı yüzünden hayatını kaybeden var mı?
Dünyada da Türkiye’de de yok.
Peki Türkiye’de son 25 günde (25 Ekim-19 Kasım) domuz gribinden ölenlerin sayısı kaç?
93.
Ya hastalananların sayısı?
Kesin sayı konuşmak mümkün değil, ama şu anda bir milyona ulaşmış olabilir. Ve onlardan da yoğun bakımda, solunum cihazına bağlanmış 10’larla ifade edilen hastamız var. Arka plan çok yoğun.
Domuz gribinin ölümden başka sebep olduğu en büyük tahribat nedir?
Guillain-Barre (Giyan Bare) Sendromu. Bazı antikorların sinir hücrelerine saldırması sonucu oluşan bir tür felç.
Aşıdan sonra da Guillain-Barre, yani felç riski yok mu?
Felç, Domuz gribi geçirenlerde yüz binde bir görülüyor. Aşı olanlarda ise milyonda bir. Üstelik onların sebebi de aşı değil, hastanın geçirdiği enfeksiyon olarak tespit edildi.
Şu ana kadar aşı olduktan sonra hayatı risk altına giren bir vaka var mı Türkiye’de?
Yok.
Aşı yüzünden en çok aldığınız şikâyet hangisi?
"Domuz gribi aşılaması yapılmazsa ölümler artacak"
Dünya Sağlık Örgütü Genel Merkezi Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı uyardı: Veliler sadece bilim adamlarına kulak versin ve çocuklarını muhakkak aşılatsın.
Başbakan Erdoğan “Ben ve ailem domuz giribi aşısı olmayacağız” derken, toplumun büyük kısmı bu konuda tereddüt yaşarken, bilim dünyasından bu konuda çok önemli bir çağrı geldi. Vatan Gazetesi’ne konuşan Dünya Sağlık Örgütü Genel Merkezi Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı, “Mutluka aşı olun” çağrısı yaptı.
H1N1 virüsü mutasyona uğradı mı? Bundan sonra aşılar ve ilaçlar işe yaramayacak mı?
H1N1 virüsü sürekli olarak mutasyona uğrayabilecek bir yapıda fakat her mutasyon aynı değildir. Norveç’in yaptığı açıklamadan Dünya Sağlık Örgütü’nün de (WHO) bilgisi var. Açıklamaya göre virüsün genetik yapısının belli bir yerinde değişime uğradığı söyleniyor, fakat bunun klinik anlamının ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Bu mutasyonun klinik seyirde ya da ilaçlar üzerinde bir etkisi olacak mı olmayacak mı henüz araştırma altında. Fakat şu andaki virüslerin her iki ilaca da (Oseltamivir ve Zanamivir) bir direnç geliştirmediği kesin olarak gösteriliyor.
Virüsün mutasyona uğradığı ne kadar sürede netleşir?
Veri toplama hızına bağlı bu. WHO laboratuvarları bu virüsleri sürekli izliyorlar. Olay veriler toplandıkça netleşecek.
Çocuklara domuz gribi aşısı yaptırmalı mı?
Domuz gribi aşısı konusundaki tartışmalar sürerken aileler de çocuklarını koruma konusunda endişeli.
"Çocuğum hasta. Hekimimiz "büyük olasılıkla 2009 H1N1 (Domuz) Gribi" olduğunu söylüyor. Ancak test yapılmadı, emin değiliz. Peki bu durumda H1N1 aşısı yaptırmalı mı, yaptırmamalı mıyım?" Anadolu Sağlık Merkezi'nden Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı bu sorunun cevabını açıklıyor.
Bu sıralar özellikle okul dönemindeki çocuk anne-babalarının en merak ettiği soru…
Domuz (H1N1) gribi salgını devam ederken okulların ailelere gönderdiği aşılanma belgeleri ebeveynlerin kafasında soru işareti oluşturuyor. Birçok anne baba aşı yaptırıp yaptırmamak konusunda kararsız kalıyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Tıbbi Direktörü, Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, salgının giderek artacağına ve en etkili korunma yolunun ise aşılanma olduğuna işaret ediyor.
Merak edilen bir başka nokta, bu dönemde yaşanan tüm griplere Domuz gribi olarak yaklaşılması. Peki bu durumda gribal enfeksiyon geçirenlerin aşılanması gerekiyor mu, gerekmiyor mu?
Bakan Akdağ: "Aşı konusunda tereddüt etmeyin"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrencilerin yarından itibaren aşılanmaya başlanacağını söyledi.
Bakan Akdağ, temaslarda bulunmak üzere geldiği Erzincan'da Vali Abdülkadir Demir'i makamında ziyaret etti.
Domuz gribi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Akdağ, yarından itibaren okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrenciler ile sürekli hastalığı olan vatandaşların beyan usulüne göre aşılanmasına başlanacağını anımsattı. Akdağ, vatandaşların aşı konusunda tereddüt etmemelerini istedi.
Bilim adamlarının salgın konusunda geçen hafta sonu itibariyle yaptığı tahminlere göre, 400 bin vatandaşın hastalanmış veya hastalığı geçirmiş olabileceğinin bildirildiğini hatırlatan Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
Domuz gribine karşı çocuklar yarın aşılanacak
Kronik organ yetmezliği, bağışıklık sistemi ve kan hastalığı bulunanlarla 6 ay ile 5 yaş arası çocukların “domuz gribi”ne karşı aşı uygulaması yarın başlıyor.
Bu kapsama giren, aşı yaptırmak isteyenlerin sağlık ocakları veya aile sağlığı merkezlerine başvuruların kendi beyanları yeterli olacak, herhangi bir belge istenmeyecek.
Yarından itibaren sağlık ocakları veya aile sağlığı merkezlerine başvurup durumlarını beyan ederek aşı yaptırabilecek olanlar şunlar:
“-Kronik bronşit, KOAH ya da astım gibi kronik akciğer hastaları,
-Kronik kalp-damar hastaları, kalbinde doğumsal delik, damar ve kapak darlığı, kalbin bölümleri arasındaki bağlantı bozukluğu gibi rahatsızlığı olanlar,
-Özellikle diyalize giren kronik böbrek hastaları,
-Şeker başta olmak üzere metabolik hastalığı bulunanlar,
-Siroz başta olmak üzere kronik karaciğer hastaları,
-Anemi ve lösemi gibi kan hastalığı bulunanlar,
-Kanser hastaları,
-Bağışıklık sistemini baskılayan diğer rahatsızlıkları olanlar.”
6 ay ile 5 yaş altındaki çocuklara da aile onayı alındıktan sonra aşı yapılacak.
Türkiye'de 100 kişiden 30'u domuz gribi
Türkiye'de domuz gribine ilişkin her 100 kişiden 30'unda salgının öngörüldüğü ve domuz giribi aşısının yan etkilerinin abartıldığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ercan Bal, Türkiye'de domuz gribine ilişkin her 100 kişiden 30'unda salgının öngörüldüğünü söyledi. Dr. Ercan Bal, Domuz gribi aşısının yan etkilerinin ise abartıldığını, zararlı olduğuna yönelik görüşlerin de doğru olmadığını söyledi.
H1N1 Domuz gribi salgını ve aşısı, Uluslararası Hasta Hakları Kongresi'nde akademik olarak tartışmaya açıldı.
Kongrede Sağlık Akademisyenleri Derneği Başkanı ve Başkent Üniversitesi Hastaneleri Kalite Koordinatörü Prof.Dr. Seval Akgün'ün oturum başkanlığında ‘İnfluenza A Pandemisiyle Savaş ve Mesleki Ahlak' konulu panelde Domuz gribi salgını ve aşısı tartışıldı.
Başbakan domuz gribi aşısı olmayacak!
Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nın ardından Domuz gribi aşısı konusunda "Aşı konusu zorla olmaz'' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu iş öyle cebren olmaz. İsteyen olur, istemeyen olmaz. Zaten bu konuda oteriteler de ikiye ayrılmış durumda."
Başbakan'ın bu sözleri bomba gibi düşerken grup toplantısının ardından hurriyet.com.tr'nin "Sayın Başbakan, siz aşı olacak mısınız?" sorusuna karşılık, "Ben aşı olmayı düşünmüyorum" yanıtını verdi.
BAŞBAKAN DA AŞI OLACAK
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen hafta Akşam gazetesi'ne yaptığı açıklamada, aşının güvenli olduğunu vurgulayarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aşılanacağını ve "Sadece Başbakan değil, hastalığı erken kapma riski olan memurları ve yöneticileri aşılayacağız." demişti.
Türkiye'de domuz gribinden 9. ölüm
Türkiye'de domuz gribi nedeniyle ölenlerin sayısı 9'e yükseldi. Bugün Şanlıurfa'da 4 yaşındaki bir kız çocuğunun domuz gribinden ölümünün ardından İstanbul'da 13 yaşında bir kızın virüsten hayatını kaybettiği açıklandı. Bu ölüm İstanbul'da domuz gribinden ilk ölüm olma özelliği taşıyor. Ankara'da da 65 yaşında bir kadın virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Bakanlıktan "Ankara’da Pandemik grip nedeniyle tedavisi devam eden ve altta yatan kronik hastalığı olan 65 yaşında bir bayan vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bu vefatla beraber Pandemik gripten kaybedilen vatandaşlarımızın sayısı 9 olmuştur.
2 yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime müracaat etmeleri gerekmektedir.
Bunların dışındaki kişilerde grip belirtileri ortaya çıktığında evlerinde istirahat etmeleri, ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 3 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusma şikâyetlerinden biri olan vakaların beklemeden doktora müracaatları büyük önem taşımaktadır. " uyarısı yapıldı.
Şanlıurfa'da da 1 çocuk ölmüştü
Domuz gribi aşısı uygulanmaya başlandı
İlk aşı Ankara İl Sağlık Müdürü ile sağlık çalışanlarına yapıldı.
Halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen “Pandemik A H1N1” virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların kontrollerinin tamamlanmasının ardından aşılama başladı. Aşı, ilk olarak sağlık personeline uygulandı.
Uygulama kapsamında yaklaşık 350 bin sağlık personeli ile henüz yola çıkmamış hacı adaylarına aşı yapılacak.
Aşıların Türkiye'ye gelen ilk partisinden alınan numuneler Hıfzıssıhha Laboratuvarlarındaki kontrolleri tamamlanmış ve testlerde bütün sonuçların olumlu olarak çıktığı açıklanmıştı.
500 bin dozluk Novartis üretimi ilk parti aşılar, 81 ilin sağlık müdürlüklerince sağlık kuruluşlarına sevk edildi. Pandemi Bilim Kurulu'nun verdiği kararlar dahilinde planlanan ve icra edilen “H1N1 Aşı Uygulamaları ve Takvimi”ne göre, ilk aşı uygulamaları “sağlık personeline ve henüz yola çıkmamış hacı adaylarına” bugün yapılmaya başlandı. Uygulamayla yaklaşık 350 bin sağlık çalışanına aşı yapılması öngörülüyor.
Domuz gribi aşılaması yarın başlıyor
Domuz gribi virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak aşıların kontrollerinin tamamlanmasının ardından aşılama yarın başlıyor.
Halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen “Pandemik A H1N1” virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların kontrollerinin tamamlanmasının ardından aşılama yarın başlıyor. Aşı, ilk olarak sağlık personeli ve henüz yola çıkmamış hacı adaylarına yapılacak.
Aşıların Türkiye'ye gelen ilk partisinden alınan numuneler Hıfzıssıhha Laboratuvarlarındaki ön ve son kontrolleri 28 Ekim Çarşamba günü tamamlandı. Testlerde bütün sonuçların olumlu olarak çıktığı açıklandı.
Pandemi Bilim Kurulu'nun verdiği kararlar dahilinde planlanan ve icra edilen “H1N1 Aşı Uygulamaları ve Takvimi”ne göre, ilk aşı uygulamaları “sağlık personeline ve henüz yola çıkmamış hacı adaylarına” yapılacak. Sağlık personeline aşı uygulaması yarın başlayacak. Aşılamalar, enjeksiyon yöntemiyle yapılacak, ABD'de kullanılan burundan sprey yöntemi Türkiye'de uygulanmayacak.
Hamile kadın domuz gribinden öldü
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne erken doğum teşhisi ile yatırılan 34 yaşındaki Beşire Bozkurt, domuz gribinden yaşamını yitirdi.
Beşire Bozkurt’a virüsün doğum için geldiği hastanede bulaştığı ileri sürüldü.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 4 gün önce erken doğum teşhisiyle götürülen 34 yaşındaki Beşire Bozkurt, Domuz gribi virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. İddiaya göre, doğum sancıları tutan Bozkurt, 4 gün önce Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Servisi’ne yatırıldı. Burada iki gün kalan Bozkurt, daha sonra fenalaşınca Yoğun Bakın Ünitesi’ne alındı.
Burada yapılan kontrollerde Beşire Bozkurt’un domuz gribine yakalandığı belirlendi. Beşire Bozkurt, yapılan tüm müdahaleye rağmen, bugün yaşamını yitirdi. Beşire Bozkurt'un bebeği de kurtarılamadı.
Hastaneye yürüyerek geldi
Antalya'da domuz gribi alarmı
İl genelinde bugüne kadar tümü yurtdışından tatile gelen 112 kişinin domuz gribi şüphesiyle tedaviye alındı.
İl Sağlık İl Müdürü İbrahim Çetin, kentte 530 bin kişiye domuz gribi aşısı yapılacağını belirtti.
Domuz gribi vakasının ortaya çıktığı ilk günden itibaren Antalya'da alınan önlemler, görülen vakalar ve önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalara ilişkin olarak Antalya Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Sağlık Müdürü İbrahim Çetin ve Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da katıldı. Panik ve korkudan uzak durulması çağrısında bulunan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, bunun sosyal bir durum olduğunu ancak akıl tutulmasına yol açması halinde asıl tehlikenin o zaman oluşacağı uyarısında bulundu. Domuz gribinin tanısı yapılmış ve tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu kaydeden Vali Yüksel, nisan ayında ilk olarak Meksika'da görülen hastalığa karşı son derece dikkatli ve iyi bir şekilde tedbirlerin alındığını söyledi. Antalya'da ilk şüpheli vakanın 24 Haziran'da görüldüğünü belirten Vali Yüksel, şunları söyledi:
Domuz Gribi Aşıları Test Edildi
Sağlık Bakanlığı, domuz gribi aşısında testleri tamamlandı. İşte Bakanlığın ön kontrollerinden çıkan sonuçlar:
Sağlık Bakanlığı, ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine, domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatının başladığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Bakanlığının Pandemi İzleme Bilim Kurulu'nun Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri doğrultusunda pandemik A(H1N1) gribi aşı uygulamasının öncelikli olarak sağlık çalışanları ve Hacca gidecek olanlara yapılacağı ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
''Teslimat yapılan ilk parti aşının Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Laboratuvarlarında yapılan ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine aşıların 81 ilimize sevkiyatına başlanmıştır.
Yakın zamanda sonuçlanması beklenen son kontrollerden sonra aşı uygulamasına başlanacaktır. Sağlık çalışanlarının aşılamaları kişilerin çalıştıkları kurumlarda, hacca gideceklerin aşılamaları ise gidiş günlerine bağlı olarak her ilde belirlenen merkezlerde veya havaalanlarında yapılacaktır.''
Sağlık Bakanlığı, hamilelere özel domuz gribi aşısından uygulayacak
Hamilelere özel aşı
Sağlık Bakanlığı Türkiye'ye aşı temin edecek firmalardan biriyle yaklaşık 1 milyon doz ''Adjuvansız aşı'' alınması konusunda sözleşme imzaladı. Anlaşmaya göre, söz konusu aşıların Aralık ayında Türkiye'de olması bekleniyor.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, gebeliğinin özellikle son 3 ayındakilerde domuz gribinin risk yarattığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nin gebelere de adjuvan içeren aşı uygulanabileceğini bildirdiğini kaydeden Ertek, ''Bu tür konularda karar hekime bırakılıyor, ancak gebelere mümkün olduğunca hiçbir kimyasal ve biyolojik madde verilmemesi gerekiyor. Bu nedenle gebelere adjuvansız aşı uygulanmasına karar verildi'' diye konuştu.
Adjuvan nedir?
Aşının bağışıklık yapma gücünü artıran madde ''Adjuvan'' olarak adlandırılıyor. Türkiye'de uygulanacak aşılar adjuvan olarak ''skualen'' maddesi içeriyor.
Aşı adjuvanla birlikte yapılınca bağışıklık kazanma potansiyeli daha çok artıyor. Bazı ülkelerde söz konusu maddenin özellikle hamilelerde yan etkilere neden olduğu iddiaları gündeme getiriliyor.
Domuz Gribi İle Mücadele Kapsamında Ortak Bir Proje
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT, ''domuz gribi'' ile mücadele kapsamında ortak bir proje başlattı.
''Domuz gribi'' nedeniyle eğitim ve öğretime ara verilmesi ihtimaliyle ilgili önlemler çerçevesinde, okulların kapalı olduğu dönemlerde TRT 3, müfredata uygun olarak canlı eğitim ve öğretim yayınları yapacak.
Ankara'da ''domuz gribi'' nedeniyle okulların bir hafta tatil edilmesi dolasıyla yarından itibaren TRT 3'te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında, canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak. Daha sonraki dönemlerde de Türkiye'de herhangi bir okulda eğitim ve öğretime ara verildiğinde, o dönemin müfredat konuları TRT 3'den canlı olarak yayımlanacak.