Gonore (Bel soğukluğu) Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gonore (Bel soğukluğu) Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Neisseria gonorrhoea ya da Gonokok olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu idrar yolları, rahim , bartholin bezleri ,rektum ve boğaz ya da göz (konjonktiva) mukozalarını etkileyen en sık rastlanılan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Halk arasında belsoğukluğu hastalığı olarak da bilinmektedir. Gonore ayrıca deri ve eklemleri de tutabilir,kadınlarda kısırlığa neden olabilmektedir. Kadınların % 80'inden fazlası asemptomatik kalır, yani hiçbir belirti olmamaktadır.

Bel soğukluğu nasıl bulaşır?

Gonore (bel soğukluğu ) vajinal ve anal cinsel ilişkilerle bulaşmaktadır. Ayrıca oral ilişki sırasında da bulaştığı bilinmektedir.

Bel soğukluğu belirtileri nelerdir?

* Kötü kokulu,sarı- yeşil renkte akıntı,bazen kanlı akıntı
* İdrarda yanma ,koku
* Kaşıntı,özelikle makata yayılan kaşıntı
* Kasıklarda yaygın, batar tarzda ağrı
* Bartholin absesi ve bartholin enfeksiyonu
* Gezici tipte eklem ağrıları

Gonore (bel soğukluğu) tanısı nasıl konur?

Vajinal kültür tanı için kesin bir yöntemdir. Vajina ve rahim ağzından alınan akıntı incelenerek tanı konmaktadır .Yapılan vajinal tahlilde bel soğukluğu bakterisi saptanmasa bile, bazen klinik bulgularla bel soğukluğu (gonore) olduğundan kuşkulanılır.Bu durumda muayene tekrarlanır ve tanı kesin olmasa bile tedavi uygulanmalıdır.

Bel soğukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Penisiline ve antibiyotiklere çok duyarlı bir bakteridir. Ancak bazen penisilinden etkilenmeyen bakterilere de rastlanmaktadır. Böyle durumlarda başka antibiyotik türlerinin kullanılması gerekmektedir. Ağızdan veya kas içine iğne olarak verilen antibiyotikler ile kısa sürede tedavi etkisini göstermektedir. Doktor enfeksiyonun gerçekten geçip geçmediğini kontrol etmek için, hastayı tedavinin bitiminden 1-2 hafta sonra kontrol muayenesine çağırmaktadır. Çiftlerin her ikisi de tedavi edilmelidir.

Tedavi edilmez ise hangi hastalıklara yol açmaktadır?

Belsoğukluğu tedavi edilmediği takdirde kadınlarda pelvik enfeksiyon ve fallop tüpleri iltihabına yol açabilir. Erkeklerde ise epididim ve prostat bezi iltihabı görülmektedir. Hastalık hem kadınlarda hem erkeklerde kısırlığa yol açmaktadır.



Dikkat:

Gonorrhea tanısı konmuş tüm hastalara sifiliz ve HİV (AİDS )için gerekli testler mutlaka yapılmalıdır.Bel Soğukluğu tanısı konmuş tüm hastalar mutlaka muayene edilmeli, kültürleri alınmalı ve tedavi edilmelidirler.Prezervatif kullanımı ,hastalığın bulaşmasını en iyi ve güvenilir şekilde engelleyen bir yöntemdir.
Ürolojik Hastalıklar (Bevliye)
Top