Kazanılmış bağışıklık

Kazanılmış bağışıklık

Doğumda olmayan, daha sonraki zamanlarda spesifik antijenlere karşı kazanılmış bağışıklık tipidir. Sistem, yabancı olarak algıladığı bir mikroorganizmayla karşılaşır karşılaşmaz, belirli hücreler bundan kurtulmak için savaşmaya başlar. Daha önce rastladığı bir mikroorganizmayı tanır ve ikincisinde ondan kurtulmak için çok daha çabuk tepki verebilir. Buna kazanılmış bağışıklık denirAktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılır.

Aktif bağışıklık, antijenlere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan bağışıklıktır. Doğal kazanılmış bağışıklık çevredeki antijenlere maruz kaldıktan sonra gelişir. Yapay kazanılmış bağışıklık ise aşılarla sağlanan bağışıklık tipidir.

Aşılanma: Aşılama, bağışıklık kazanmanın yapay şeklidir. Aşılar ölü veya zayıflatılmış mikroorganizma içeren (bakteri veya virüs) ve enfeksiyon hastalıklarının tedavi ve korumasında kullanılan biyolojik ürünlerdir. Mikroorganizma zaten işlemden geçirildiği ya da ölü olduğu için hastalık kapma tehlikesi yoktur. Aşıların etki mekanizması doğal hastalığa benzerdir; her ikisi de bağışıklık sistemini uyarır ve vücuda girmiş olan mikrobu tanır ve hafıza oluşturur. Daha sonra aynı mikrop vücuda yeniden girdiğinde bağışıklık sistemi onu tanır ve hastalık yapmasına fırsat vermeden onunla savaşır ve gerekli antikorları üreterek onu yok eder. Böylece, kişi aynı tip bir aktif canlı organizmayla karşılaştığında bağışıklık sistemi zaten nasıl tepki vereceğinin bilincinde olarak ve yabancı organizma hastalığa yol açma şansı bulamadan antikor hazırlamak için hiç vakit kaybetmeyecektir.

Pasif bağışıklık: Başka bir insan veya hayvan tarafından oluşturulmuş koruyucu antikorların diğer bir insana aktarılmasıdır (genellikle enjeksiyon yoluyla). Bu yolla koruma etkindir ancak kısa sürelidir ve haftalar veya aylar içinde kaybolur.

Doğal pasif bağışıklık annenin ürettiği antikorların anne karnında plasenta yoluyla, doğumdan sonra ise süt yoluyla çocuğa sağladığı bağışıklıktır. Yapay pasif bağışıklık ise hastalığı önlemek için daha önce antikor hazırlanmış olanlardan alınan immun serum ile kazanılan bağışıklıktır.

Bağışıklık sisteminde yer alan organ, yapı ve hücreler ayrıntılı bir etkileşim içindedir. Bu sistemin temel bileşenleri olan timus bezi, kemik iliği, dalak, lenf sistemi akyuvarlar (lökositler) hormonlar ve bazı proteinler hepsi birlikte birbirlerini tamamlayıcı bir işbölümü içinde çalışırlar.

Kazanılmış bağışıklık yorumları

  • Image Description
    Ziyaretçi
    24.03.2010

    Çok sağolun, ödevimi yaptım

  • Image Description
    Ziyaretçi
    27.04.2010

    çok güzel, sagolun

  • Image Description
    saolunnn
    09.04.2011

    ödevim bitti çokk saolunnnn

  • Image Description
    sevda
    23.03.2012

    merhaba, nikah işlemleri sırasında nişanlımda hepatit b pozitif çıktı..Ve benim korunmam için aşı olmam gerektiği belirtildi.Sonrasında başka bir doktora gittiğimde yapılan kan testlerimde hepatit b'ye karşı bağışıklık kazandığımı söylediler..ama içimde bir şüphe kaldı bağışıklık kazanmış olsamda evlendikten sonra eşimden bana hepatit b geçmezmi??
    bağışıklık kazanmış olsamda aşı olmam gerekirmi?Doktor Nişanlığım değerlerinin yüksek çıktığını söyledi.yüksek çkmış olması bulaşma riskinin yüksek olduğunumu gösterir? Onun bu değerleri düşürmesi için tedavi olması gerekmezmi??karaciğeri için röntgen çektirmesi gerekirmi ??rapordaki değerleri yorumlamanızı rica ediyorum...
    benim değerlerim (bayan):
    ANTİ HCV NEGATİF
    ANTİ HIV 1/2 ELISA NEGATİF
    ANTİ HBS POZİTİF 16.3 H (YÜKSEK DEĞERDE BİR BAĞIŞIKLIKMIDIR?)
    HBS AG ELISA NEGATİF 0.60

    nişanlımın değerleri(erkek):
    HBS AG ELISA POZİTİF 1970
    ANTİ HBS NEGATİF 3
    ayrıca onun için birde şekerden korkuyorduk..ek olarak aşağıdaki testleri yaptırdık..bu durumda olan biri şeker hastasımıdır?? insülin direnci olduğunu söylediler.bunlarıda yorumlayabilir misiniz?
    glukoz (açlık)104
    glukoz (tokluk)130
    HOMA-IR INDEKSİ 8.16 H (hepatit insülin direncindeki değeri arttırırmı ??)

    saygılar...

  • Image Description
    sudenur
    27.03.2012

    aaaaaaaaaaaaaaaaa

  • Image Description
    Ziyaretçi
    30.03.2012

    Çok sağolun, ödevimi yaptım

  • Image Description
    meryem
    01.04.2012

    ödevimi yaptım çok teşekkürler

  • Image Description
    Ziyaretçi2135464987489745321
    31.03.2013

    Ödevim Bitti Sağolun . . .

  • Image Description
    GÜLLÜ
    21.04.2014

    ödevimi yapabildim

Bağışıklık Tipleri
Top