İbn Zühr
İbn Zühr
Ebu Mervan Abdülmelik İbn Zühr, MS. 1091(civarı)'de İşbiliye'de (Seville) doğmuştur. Eğitimini tamamladıktan ve tıpta uzmanlaştıktan sonra, Almoravides (El-Murabatun)'un hizmetine girdi, fakat El-Mohad (El-Muvahadun) tarafından yenilmesinden sonra, ilk Müvahid hükümdarı olan Abdü'l-Mümin'in emrinde hizmet vermiştir. MS. 1161 ya da 1162'de İşbiliye'de ölmüştür. George Sarton tarafından teyit edildiği gibi, bir Yahudi değil, muhafazakar bir Müslüman'dır.
İbn Zühr İslamın altın çağının en büyük hekimlerinden ve klinikçilerinden biridir ve bazı tarihçiler tarafından bunların en büyüğü olarak bile kabul edilir. O çağın Müslüman alimlerinin genel uygulamasının aksine, eserlerini sadece bir alanla sınırlamıştır: Tıp. Bu da onun sonsuz üne sahip eserler üretmesinin sağlamıştır.
Bir hekim olarak, birkaç keşif ve buluş yapmıştır. Uyuz hastalığını, uyuz böceğini doğru olarak ilk defa o tanımlamış, ve bu yüzden, ilk asalak bilimci (parazitolog) olarak kabul edilmektedir. Aynı şekilde, trakeotomiyi uygulamış, ve normal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda gırtlaktan ve makattan (rektum) doğrudan beslemeyi uygulamıştır. Aynı zamanda, mediyastinal (orta boşlukla ilgili) tümörleri, intestinal (bağırsakla ilgili) veremi, orta kulak iltihabını, perikard iltihabını, vb.ni tanımlamıştır.
Onun katkısı esas itibarıyla onun tarafından yazılmış olan muazzam eserlerde bulunmaktadır; ancak bunlardan sadece üçü günümüze ulaşmıştır. İbn Rüşd'ün (Averroes) isteği üzerine yazılmış olan Kitab'ül Teysir-Fi'l-Mudavat ve't-Tedbir (Tedavi ve Diyete İlişkin Basitleştirme Kitabı), İbn Zühr'ün en önemli eseridir. İbn Zühr'ün birkaç orijinal katkısını tanımlamaktadır. Kitap terapi sonrası takip edilen patolojik koşulları ayrıntılı olarak vermektedir. Kitabı Kitabü'l-İktisad fi Islahi'l-Enfus ve'l-Ecsad (Ruhların ve Bedenlerin Islah Edilmesine İlişkin Orta Kesim Kitabı) bilimin yabancısı olan kişilerin yararlanması için özel olarak yazılmış ve hastalıkların, tedavinin ve hijyenin bir özetini vermektedir. Giriş bölümü psikoloji üzerine önemli bir nutuktur. Kitabü'l-Ahziye (Gıda Maddeleri Kitabı) farklı türlerdeki gıda ve ilaçları ve bunların sağlığa etkilerini tanımlamaktadır.
İbn Zühr, eserlerinde, gözlem ve deney üzerine yoğunlaşmıştır, ve onun katkıları hem batıda hem de doğuda birkaç yüzyıl kadar tıp bilimini etkilemiştir. Kitapları Latince'ye ve İbranice'ye tercüme edilmiş ve 18'inci yüzyılın başlangıcına kadar Avrupa'da popüler olarak kalmıştır.
Bilim Adamları
- Akşemseddin (Akşemsettin)
- Albert Einstein
- Alexander von Humboldt
- Alfred Russel Wallace
- Alfred Stock
- Ali Kuşçu
- Anaksagoras (Anaxagoras)
- Anaksimandros
- Anaksimenes (Anaximenes)
- Antoine Lavoisier
- Antonie van Leeuwenhoek
- Aristoteles
- Arşimet (Archimedes)
- Cabir İbn Hayyan
- Carolus Clusius
- Carolus Linnaeus
- Charles Darwin
- Claude Bernard
- Demokritos
- Dmitri Mendeleev
- Ebu'l Hasan El Mesudi
- Edward Drinker Cope
- Edward Teller
- El-Battani
- El-Biruni
- El-Büzcani
- El-Cezeri
- El-Farabi
- El-Fergani
- El-Gazali