Peter J. Debye

Peter J. Debye



Peter Debye, parlak bilim kariyerlerinde fizikokimya konusundaki bilgilerimize önemli katkılarda bulundu. Başarılı araştırmaları, kendisine, bir çok memleketin bilim ödüllerini, onur unvanlarını kazandırdı ve doğanın daha derinden anlaşılması için emek verenler arasında derin bir saygının doğmasına yol açtı.

Hollanda' nın Maastrecht şehrinde doğdu ve elektrik mühendisliği eğitimi gördü. İlk araştırmalarını kuramsal fizik üzerinde yaptı ve doktorasını 1908 yılında Münih Üniversitesinden aldı. Üç yıl sonra, henüz 27 yaşında iken, İsviçre'de Albert Einstein'den boşalan kürsünün profesörlüğünü kabul etti. En önemli araştırmalarından ikisini bu sırada geliştirdi: Bunlardan biri, katıların özgül ısıları üzerindeki kuramı, diğeri polar moleküller arasındaki etkilerin incelenmesi olup bugün bile değer taşımaktadırlar. Kısa süre sonra Hollanda'ya dönerek Utrecht'te kuramsal fizik profesörü oldu. Bilimsel katkılarını sürdürürken bir yandan da Göttingen (Almanya), Zürich (İsviçre), Leibzig (Almanya) ve Berlin Üniversitelerinde profesörlük yaptı. Berlin'de Max Planck Enstitüsünün direktörlüğüne getirildi. Bu verimli yıllarlardaki araştırmaları, X ışınlarının saçılması, atomla arası uzaklıklar, elektrolitler kuramı, manyetik soğuma ve dipol kuramı konularını kapsıyordu. Bu çalışmalar, kendisine, 1936 yılında Nobel Kimya Ödülünü kazandırdı.

İkinci Dünya Savaşı ile birlikte, politika araştırmalarını etkilemeye başladı. Alman vatandaşlığını kabul etmediği için yönetmiş olduğu Max Planck Enstitüsüne girmesi yasaklandı. Alman hükümetinin çıkardığı zorlukları yenerek Almanya'dan ayrıldı İtalya üzerinden Birleşik Amerikaya geçti. 1940 yılında Cornell Üniversitesinde kimya profesörü ve kimya bölümü başkanı oldu. Altı yıl sonra da Amerikan vatandaşlığına geçti. Savaş yıllarındaki araştırmaları polimer maddelerin yapıları ve molekül büyüklükleri üzerinde toplanmıştı.

Bu yeni bilim dalına (polimer kimyasına) kendine özgü derin görüşü ve orijinalliği ile sarılan Debye, makro moleküllerin incelenmesine temel katkılarda bulundu. Danışman ve konferansçı olarak da çok aranan bir bilim adamı idi. en karışık konularda, sorunun ana noktalarını aydınlığa çıkarmakta üstün bir yetenek gösteriyordu. bir bilimsel toplantıda Debye konuşacağı zaman, salon, yeni ve ilginç fikirler duyacağından emin olan dinleyicilerle doluyordu. doğanın en çetrefil sorunlarının anlaşılmasına ışık tutan bu büyük bilim adamını dinleyen her araştırıcı yeni görüşler kazanıyordu.
Top