Sülükler ve tıpta kullanımı
Sülükler ve tıpta kullanımı
Sterile edilmemiş sülük kullanırsam ne olur ?
Sterilize edilmeden, kişilerin bu sülükleri dikkatsizce kullanmaları bilinen ve bilinmeyen enfeksiyonlar kapma ihtimali açısından büyük risk taşımaktadır.
Bir hastada kullanılan sülükler, başka bir hastada da kullanılabilir mi?
Bir hastada kullanılan sülükler kesinlikle başka bir hastada kullanılmadan imha edilmelidir. Böylece kan yoluyla bulaşan hastalıkların geçişi engellenerek güvenli bir tedavi sağlanmaktadır. Sülükler ilk kullanımda ürettikleri salgıyı boşalttıklarından ikinci uygulamada aynı etkiyi gösteremezler.
Sülüklerin medikal alandaki ilk kliniği yaklaşık 2500 yıl önce kurulmuştur… Mikro cerrahide ve plastik cerrahide Tedavi edilecek bölgede küçük bir ısırıkla işe koyulan bu küçük omurgasız hayvan kirli kanı emerek vücudun kan dolaşımını sağlar. Mikro cerrahide ve plastik cerrahide kullanımı yaygınlaşan bu hayvanlar özellikle mikro cerrahi uzmanlarınca “ MADEN “ olarak tasvir edilirler.
İngilizler Sülüğe: CANLI ECZANE adini takmışlardır…
MODERN TIPTA KULLANIMI:
Cerrahide kullanım: Modern tıpta postoperatif olarak Hirudo medicinalis uygulanmaktadır.
Hirudo medicinalis venöz konjesyon için standart tedavi olarak kullanılmaktadır. Venöz konjesyon nedeni cerrahi olarak düzeltilemiyorsa Hirudo medicinalis geçici olarak perfüzyon seviyesini artırmak ve kanlı doku içinde fizyolojik gereklilik sağlamak için kullanılır.
Oral ve maksillofasiyal cerrahların sülük kullanımı konusunda bilgili olmaları gereklidir. Çünkü bunların hem travmatik hem de yeniden yapılan kitlelerin tedavisinde küçük ama çok önemli rolü vardır.Sülükler özellikle plastik cerrahiden sonra mikrosirkülasyonu düzelttiğinden yararlı etkileri vardır.(Hirudin ve Faktör Xa inh. İle).
Transluminal anjioplastiden (TA) sonra restenozu önleyecek yöntemler bulmak için yapılan deneyde, Hirudo medicinalis’ in sadece normal faraj uygulamaya göre restenozu oldukça azalttığı gözlenmiştir. TA den sonra intimada düz kas hücre hiperplazisini etkili bir şekilde engelleyerek etki gösterir.
Tedavi öncesi antibiyotik profilaksisi:
Antibiyotik profilaksisi uygulanmadığı sürece sülüklerin kullanıldığı hastaların % 20’ sinde Aeromonas’ tan (Aeromonas veronii biovar sobria) kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir. Sülüklerin endosimbiyotik bakterileri; Aeromonas hydrophila, Ochnobacter anthropi, mayalanmayan gram (-) oluşumlar, Acinetobacter lwotti ve Aeromonas sobria’ dır.
İzole edilmiş tüm bakterilere standart bir disk diffüzyon testi uygulanmış ve izolatların; siprofloksasin, sefotaksim, seftazidim, gentamisin ve TMP-SMX’ e hassas olduğu bulunmuştur. Sülükler Aeromonas ve diğer bakteri türlerinin taşıyıcıları olduğu için uygun antibiyotik profilaksisi sülük tedavisine ihtiyaç duyan hastalara uygulanmaktadır.
Halk arasında hipertansiyon, hematom, baş ağrısı gibi nedenlerle kullanılan Hirudo medicinalis’ in Plasmodium berghei’ yi bulaştırabildiği ve buradan hareketle de özellikle sıtmanın endemik ve epidemik olarak bulunduğu bölgelerde kullanılmasının enfeksiyonun yayılması açısından tehlikeli olabileceği saptanmıştır.
Etki mekanizmaları:
Hirudin, Hirudo medicinalis’ ten elde edilen kuvvetli bir trombin inhibitörüdür. Hirudin ve bazı hirudin benzerlerinin, tıpta sıkça kullanılan heparine oranla oldukça kuvvetli antikoagülan olarak belirli avantajlarının olduğu gösterilmiştir.
Fizikokimyasal ve klinik çalışmalarda hirudine olan yoğun talep nedeniyle çeşitli rekombinant sistemler, önemli miktarlarda biyolojik olarak aktif hirudin elde etmek için bakteri, mantar ve daha yüksek ökaryotlar kullanarak geliştirilmiştir. Hirudin trombin ile özel olarak etkileşimde bulunarak trombüs olşumunu engeller. Diagnostik amaçlar için, hirudin diğer antikoagülanlardan daha üstündür. Çünkü mineral, protein ve hücresel kan bileşenlerini minimal oranda değiştirir. Bu yüzden rekombine hirudin içeren kan örneği tüpü (UBT) geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Hirudo medicinalis tükrüğünden izole saratinin ,Von Willebrand Faktörü’ nün kollajene bağlanmasını önler. Antitrombotik terapötik potansiyeli olabilir.
Hirudo medicinalis tükrük salgısı kallikrein inhibitörü de içerir.
Bir Hirudo medicinalis’ in emdiği ortalama kan hacmi 2.45 ml dir. Sülüğün ayrılmasından sonra ilk 2 saatte 2.21 ve ilk 4 saatte 2.50 ml pasif kanama olur Sülük ısırığının 1.6 cm çaplı dairesel çevresinde yüzey perfüzyon artışı olur ve aynı alan bir süre sonra normal cilt rengine döner.
Kaynak
Uzman Dr. Ummuhan Yılmaz
Sülükler ve tıpta kullanımı yorumları
Ziyaretci
06.04.2009sağolun teşekkürler çok yardımcı oldunuz:))))))
Ziyaretci
15.04.2009çok teşekkür ederım istediğim sonucu buldum bunu kım yazdıysa allah razı olsun ondan
Ziyaretci
19.04.2009çok güzel
Ziyaretci
21.04.2009guzel sagolun
Ziyaretci
16.05.2009çok teşekkürler sağolun
Ziyaretci
25.05.2009eyw. ciqerm saol bilqilendirme için :D :D
Ziyaretci
24.06.200915 yıldır huzursuz bacak sendromunun etkisinde yaşamaya çalışıyordum.. 5 adet sülük ten sonra çaresiz denilen rahatsızlıktan kurtuldum.. duyurulur..
Ziyaretci
01.07.2009SÜLÜK TEDARIK EDIYORUM TANESİ 3 TL
Ziyaretci
05.08.2009Gerçekten iyi geliyor mu? Neler yaptınız anlatır mısınız? Mail atarsanız sevinirim.. Nerden bulurum bu sülükleri? Kan hastalıkları geçebilir diyorlar..
Ziyaretci
20.08.2009sülüğün kanının sayesinde yapılan maske insan yüzünü çok hassas ve inanılmaz parlaklık katıyor. bilgileriniz olsun...
Ziyaretci
04.09.2009Hijyenik sülük satışı yapıyorum adrese teslım standart boy 2 tl jumbo boy 3 tl Hasan ben.
Ziyaretci
04.09.2009steril sülük satışı yapıyorm 2 tl 3 tl bakırköy İSTANBUL
Ziyaretci
10.09.2009cafer ari parekende ve toptan sülük satılır sülük alım satım ihracaat (hirudo Medicinalis.
Ziyaretci
10.09.2009tıbbi sülük satışı ve alışı yapılır cafer arı
Firmamız Tıbbi Sülük alışı satışı yapmaktadır.
sülük satışı sülük göz sülük tedavisiramazan sabuncu
22.11.2009Dilediğiniz standartlarda canlı sülük temin edilir.toptan almak isteyenler kilo bazında fiyat teklifleri bekliyorum.adrese teslim
Genel Tıp Bilgileri
- A Vitamini
- Ağrı kesici ilaç zehirlenmesi
- Ağrı kesici ilaçlar
- Akraba Evlilikleri
- Akupunktur
- Alkol zehirlenmesi
- Alkolizmin diyetle ilgili riskleri
- Alkolün vücuda etkileri
- Alkolün zararları
- Alternatif tıp
- Andropoz
- Anestezi (Narkoz)
- Antibiyotikler
- Aspirin allerjisi
- Aspirin zehirlenmesi
- B12 vitamini
- B6 vitamini
- Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
- Bahar nezlesi
- Bahar yorgunluğu
- Bakır
- Bakır sülfat
- Balık ve balık yemenin faydaları
- Beden Kitle İndeksi
- Bel egzersizleri
- Belleğimizi geliştirmek mümkün mü?
- Beslenme
- Beslenme ve kanserden korunma
- Beynimizi zinde tutmak için
- Boşaltım Fizyolojisi