Gözde Uçuşan Cisimler
Gözde Uçuşan Cisimler
Yüzen cisimler, göz boşluğunu dolduran, jelatine benzer berrak bir sıvı olan vitreus içindeki küçük jel kümeleridir. Gözün önünde gibi görünseler de aslında gözün içindeki sıvıda yüzmektedirler ve retina tarafından gölge olarak görülürler (Retina: Gözün ışığa duyarlı iç tabakası).
İster küçük nokta, daire, çizgi şeklinde ister örümcek ağı şeklinde olsun yüzen cisimlerin ortaya çıkması, özellikle aniden gelişirlerse çok endişeye sebep olabilirler. Bununla birlikte bunlar genellikle önemsizdirler ve yaşlanmayı gösterirler. Vitreus jeli zamanla büzülür, retinadan ayrılır ve yüzen cisimlere sebep olur. Bu özellik miyoplarda daha sık görülür.
Yüzen cisimler önemli midir? Vitreus jeli ayrıldığı sırada retina yırtılabilir. Bazen gözün içinde az miktarda kanamaya sebep olur ve yeni yüzen cisim grupları şeklinde görülür. Eğer bu yırtık retina dekolmanı haline gelirse çok önemlidir. Nadiren göziçi inflamasyonları ve vitreus içinde oluşan kristale benzer birikintiler de yüzen cisimcikleri yaparlar.
Göz doktoru tarafından muayene edilmedikçe, yüzen cisimlerin tehlikeli olup olmadığına karar verilemez. Aniden ortaya çıkan yüzen cisimlerin yada ışık çakmalarının göz doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Yüzen cisimlere ne yapılabilir? Yüzen cisimler bazan özellikle okurken görmeyi etkileyebilir ve çok rahatsız edici olabilir. Eğer yüzen cisim tam görme çizginizin üzerindeyse, yapılacak en iyi şey gözlerinizi hareket ettirmektir. "Böylece sıvı girdap yapar ve yüzen cisim görme ekseninin dışına çıkar. Yukarı-aşağı bakmak gözün içinde değişik akıntılar oluşturur ve yüzen cisimler yer değiştiririr.
IŞIK ÇAKMASININ SEBEBİ NEDİR?
Gözün içini dolduran vitreus jeli bazen retinayı çeker. Bu çekme gerçekte bir ışık olmadığı halde ışık çakmaları yada ışık çizgileri görmeye sebep olur. Aynı şey, göze vurulduğu zaman "yıldız" görüldüğünde de olur.
Vitreus ayrılması jeli retinadan uzağa çektiği zaman birkaç hafta ışık çakması görülüp kaybolabilir. Bu, yaşlandıkça sık olarak meydana gelir ve genellikle endişelenmek gerekmez. Bazı nadir durumlarda, ışık çakmaları çok sayıda yeni yüzen cisimlerle ve hatta görme alanının bir kısmının kararmasıyla birliktedir. Böyle bir durumda retina yırtığı ya da dekolmanı gelişip gelişmediğini belirlemek için hemen göz doktoruna muayene olmak gerekir.
Her iki gözde zigzag çizgi ya da "ısı dalgaları" şeklinde görülen ve 10-20 dak. süren ışık çakmaları genellikle beyindeki kan damarlarının spazmına bağlı olarak ortaya çıkan migrendir. Eğer bunu başağrısı izlerse buna migren başağrısı denir. Bununla birlikte bunlar başağrısı olmadan da görülebilir. Bu durumda bu ışık çakmalarına oftalmik migren ya da başağrısız migren adı verilir.
Işık çakması ya da yüzen cisim varsa gözler muayene edilmeli midir? Yüzen cisimler yada ışık çakmaları genellikle ciddi bir göz problemini göstermez. Eğer çok sayıda olursa ya da belli bir zaman içinde daha kötüleşirse, göz doktoru tarafından muayene önerilir. Muayenede retina ve vitreus jeli dikkatle incelenir. Bu muayeneyi iyi yapabilmek için eğitim ve tecrübe önemlidir.
Not: Söz konusu olan sizin görmenizdir. Gözlerinizin mümkün olan en iyi bakıma hakları vardır.
Prof.Dr.Ahmet Gücükoğlu
IÜ İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD.
Gözde Uçuşan Cisimler yorumları
Ziyaretçi
09.05.2011Merhaba ben 23 yaşındayım,
BEnim gözümün önünde uçuşan beyz beyaz baloncuk tarzı cisimler var eş zamanlı olarak başımıda ağrıtıyor. ve tansiyonumda düşük çıkıyor ama tansiyonum düştüğünde yıldız yıldız parlayan cisimler var. sorunum göz ile mi ilgli yoksa başka bir problem mi?
Teşekkürlerziyaretçi
01.02.2012merhaba ben 14 yaşındayım ve miyopum iki gözümdede beyaz cisimler görüyorm bu cismler uzun ipe benziyorlar bazılarıda yuvarlak son zamnlarda arttı gibi hissediyorm ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirm şimdiden teşekkürler...
ferdi
19.03.2012slm ben 17 yaşındayım ve gözümün önünde beyaz ışık, küçük nokta, daire ve çizgi gibi görülen cisimler var ve ben bunun için doktora gittim gözüme bi ilaç damlatıp ultrasonunu çekti ve ilaç damlattığında bulanık görmeye başladım ve 7-8 saat sonra geçti herhangi korkulacak bişe yok dedi bir de bende migren var onuda söyledim başlıca nedeni migren dedi sizce kötü bişe olabilir mi TEŞEKKÜRLER
Sedat
20.09.2012Merhabalar;
22 yaşında üniversite öğrencisiyim ve uzun zamandır gözlerimde uçuşan baloncuklar vardı.Yoğun ders çalışma tempom arasında yorgunluktan kaynaklandığını düşünerek önemsemiyordum sürekli baloncuklar görüyordum özellikle de gökyüzü ya da ışığa baktığımda farkediliyordu. Bu yaz bu baloncuklara sağ gözümde sağ üst köşede oluşan bir siyah nokta eklendi ben de bugün göz hastalıkları uzmanına gözüktüm(20.09.2012) görüşümde hiçbir sorun çıkmadı ne lens ne de gözlük kullanmıyorum hiç de kullanmadım doktor da bu baloncukların ve siyah noktanın görüşüme bir etkisi olmadığını gözlerimin çok iyi gördüğünü söyledi ve ben yine de sana damla yazıyorum diyerek ALLERGAN FML LIQUIFILM ve OFNOL %0.1 damlalarını verdi. İçeriğindeki açıklamaları okuduğumda noktacıklarla alakalı hiçbir şey göremedim mevsimsel alerjik tepkilere karşı kullanıldıklarını gördüm ve çok fazla yan etkileri mevcut bu damlaları kullanmakta kararsızım sizden bu damlaların bu rahatsızlığa bir faydası olup olmayacağıyla ilgili bir cevap bekliyorum sorumu cevaplandırırsanız çok ama çok mutlu olurum çünkü hiçbir görme bozukluğum yokken bu damlalar yüzünden zarar görmekten korkuyorum iyi çalışmalar şimdiden çok teşekkürler...asdasd
19.08.2013Gençler bendede bu sorun var doktora gittim birşey yok dedi 2 saat inceledi sıkıntı yok dewam :D o damlarlarda gözümü felç etti :D
Göz Hastalıkları İle İlgili Çeşitli Konular
- Bilgisayar Kullanımına Bağlı Göz Yorgunluğu
- Görme Keskinliği Testi
- Göz Hastalıklarında Lazer Kullanımı
- Göz Temizliği
- Göz ve Baş Ağrısı
- Göz ve Diyabet
- Göz ve Görme Olayı
- Göz ve Hastalıkları Üzerine Kısaca
- Gözde 7 Tehlike Sinyali
- Gözde Uçuşan Cisimler
- Gözde Yabancı Cisim
- Gözlük Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
- Gözün Anatomisi ve Görme Fizyolojisi
- Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Ameliyatı
- Kontakt Lens Kullanım Bilgileri
- Kontakt Lens Nedir?
- Kornea Nakli (Keratoplasti) Kimlere Yapılır?
- Körlüğün Nedenleri ve Korunma Yolları
- Sistemik Hastalıklarda Gözdibi Bulguları ve Retina
- Yaşlılık ve Göz