Tam Gün Kanunu Sağlık Çalışanlarımıza Neler Getirecek?
Tam Gün Kanunu Sağlık Çalışanlarımıza Neler Getirecek?
Sağlıkta Atılan Bütün Adımların Bir Tek Hedefi Var:
“ Önce İnsan”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonlarında görüşüldükten sonra Genel Kurula sevk edilen ve kısaca Tam Gün Kanunu olarak bilinen Kanun Tasarısı sağlık çalışanlarımıza ve hekimlerimize neler getirdiğine birlikte bakalım:
Bu Tasarının ana amacı, halkımıza yüksek standartta, etkili, adil, kaliteli ve kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti verebilmeyi temin etmek ve hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık çalışanlarımıza yeni imkânlar sunabilmektir.
Tam Gün Uygulaması ile…
* Sayıca yetersiz olan sağlık personelinin üzerindeki iş yükü adaletli ve dengeli hale gelecek,
* Hekimlerimiz ile hastaları arasında doğrudan para ilişkisi ortadan kalkacak,
* Vatandaşlarımız ile hekimlerimiz arasında olması gereken güven ilişkisi tesis edilmiş olacak,
* Hastaların sağlık hizmetine erişimi kolaylaşacak,
* Hekimlerimizin, yoğun ve stres dolu bir günün yorgunluğundan sonra, başka bir mekânda çalışarak hastalarını görmesine, tedavi ve kontrol sorumluluğunu üstlenmesine gerek kalmayacak. Hekimlerimiz sadece kamudaki görevine odaklanarak işinde tam verimlilik sağlayacak…
* Özelde çalışma serbestîsinin, kamuda tam zamanlı çalışan hekimlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılacak. Özel sektörde çalışmanın “başarılı hekim” olma kriteri gibi algılanması engellenecek. Hekimlerin bu tür bir tercihle karşılaşmadıkları, mesai açısından ve zihinsel olarak bölünmüşlük yaşamadıkları, hasta memnuniyetini daha kolayca hedefleyebildikleri, emeklerini bir noktada yoğunlaştırabilecekleri ortamın oluşturulması sağlanacak…
* Üniversitelerde öğretim üyelerimiz, asli görevleri olan eğitim ve araştırma faaliyetlerini hakkıyla icra edebilecekler. Bütün zamanlarını üniversiteye ayırabilecekler…
Tam Gün Uygulaması ile…
Tüm personel ek ödemeden yararlanacak…
Kamu sektöründe tam gün çalışma teşvik ediliyor ve verimliliği artıracak düzenlemelere yer veriliyor. Bu kapsamda; öncelikle sağlık kurumlarımızda çalışan tüm personel ek ödemeden yararlanabilecek.
Üniversitelerde çalışan öğretim üyelerimizin ve diğer personelin ek ödeme sistemi Sağlık Bakanlığı ek ödeme sistemine paralel hale getiriliyor. Bu çerçevede üniversitelerdeki profesör ve doçentlerin ek ödeme matrahları Sağlık Bakanlığındaki klinik şefleri ve şef muavinlerinden yüksek olduğu için, profesör ve doçentler daha yüksek ek ödeme alabilecekler.
Mesai saatleri dışında çalışma halinde sağlık personeline ek ödeme yapılarak daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak…
Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere, mesai saatleri dışındaki çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak, Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan tabip ve diş tabipleri ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara asıl oranların yüzde 30’una, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50’sine ve diğer personele ise yüzde 20’sine kadar ayrıca ek ödeme yapılabilecek.
Bu suretle mesai dışı emekleri karşılığında sağlık çalışanlarının ayrıca yapılacak ek ödeme ile daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak.
Üniversitelerde çalışan sağlık personelinin ek ödeme sistemi Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlar ile paralel hale getirilerek ve daha fazla gelir elde etmeleri temin edilecek…
Üniversitelerde çalışan öğretim üyelerimizin ve diğer personelin ek ödeme sistemi Sağlık Bakanlığı ek ödeme sistemine paralel hale getiriliyor. Bu çerçevede üniversitelerdeki profesör ve doçentlerin ek ödeme matrahları Sağlık Bakanlığındaki klinik şefleri ve şef muavinlerinden yüksek olduğu için, profesör ve doçentler daha yüksek ek ödeme alabilecekler. Diğer üniversite personelinin de bugün için hem oransal olarak, hem de rakamsal olarak Sağlık Bakanlığındaki emsalinden daha düşük olan ek ödemeleri yükselmiş olacak.
Sağlık alanı dışındaki diğer öğretim elemanlarının tüm gelir getirici faaliyetlerinin de döner sermaye üzerinden yapılması sağlanarak, meşru zeminde daha fazla gelir elde etmelerinin yolu açılmış olacaktır.
Malpraktis’e karşı sigorta sistemi getirilecek…
Hekimlere, mesleki hataları için mali güvence sağlamak amacıyla zorunlu bir mesleki mali sorumluluk sigorta sistemi getirilecek. Bu sayede hekimler mali güvenceye kavuşturulurken, problemli ve riskli vakalara müdahalelerden kaçınmalarının da önüne geçilecek.
Getirilen sigorta sisteminde, kamuda çalışan personelin sigorta primlerinin yarısı, döner sermayesi olmayan kurumlarda kurum bütçelerinden, döner sermayesi olan kurumlarda ise döner sermayeden ödenecek, diğer yarısı da ilgili hekim tarafından karşılanacaktır.
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların sigorta primlerinin yarısı istihdam edenlerce, yarısı ise kendileri tarafından ödenecektir.
Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler arasındaki işbirliği geliştirilecek…
Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimlerinin, Bakanlık ve üniversitelerce karşılıklı olarak işbirliği çerçevesinde, birlikte kullanılabilmesi sağlanacak.
Bu suretle, sayıca yetersiz olan sağlık personelinin üzerindeki iş yükü adaletli ve dengeli hale gelecek ve personelin ek üst orandan ek ödeme alabilmesine imkân verilecek. Bu, personelin motivasyonunu ve iş tatminini de arttıracak.
T.C. Sağlık Bakanlığı
Konular
- Turp domuz gribinden koruyor
- "Domuz gribi aşılaması yapılmazsa ölümler artacak"
- "15 Ocak’tan sonra iş işten geçmiş olur"
- Kurban Bayramı'nda keneye dikkat!
- 'Domuz gribi virüsüyle herkes karşılaşacak'
- Domuz gribinden korunmak için ıspanak suyu
- Kurban Bayramında enfeksiyona dikkat!
- Alerjik Hastası Olanlar Domuz Gribine Dikkat!
- Çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirin
- Lisans Tamamlama Eğitimi Kesin Kayıt İşlemleri Başlamıştır
- Lisans Tamamlama Dersleri Hangi Adresten ve Nasıl Takip Edilecek?
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uzaktan Ebelik Lisans Tamamlama Programı
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uzaktan Eğitim Ödeme Bilgileri
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ebelik Lisans Tamamlama Uzaktan Eğitim Sınav Formatı ve Sınav Merkezleri
- YÖK katsayı kararına itiraz etti
- YENİ ÖSS SİSTEMİ
- Nörolojik Hastalıklar
- Nöropatik ağrı nedir? Nasıl tedavi edilir?
- Akustik Nöronom (İşitme siniri uru) Nedir?
- Alzheimer Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
- Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) Nedir?
- Bakteriyel Menenjitin Tedavisi Nasıldır?
- Baş Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
- Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Pozisyona Bağlı Baş Dönmesi Nasıldır?
- Baş Dönmesi ve Araç Tutması Nedenleri
- Bayılmanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
- Bel Fıtığı Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Bellek Kaybı (Amnezi) Nedir? Nasıl Önlenir?
- Beyin absesi nedir? Nasıl Tedavi Edilir?