ihya.org
Tıbbi araştıma
Bilim adamları sentetik beyin yapmaya çalışıyor
ABD medyasında yer alan habere göre, Southern California Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, bilim adamları beynin parçalarından esinlenerek, önce sentetik görme sistemi veya gerçek bir beynin ara yüzüne benzer kulak salyangozu gibi bölümleri üretmek için uğraşıyor.
Bilim adamları halen tüm nöronların bağlantılarını doğru olarak yansıtacak ve bağlantıların nöronların birbirleriyle nasıl iletişim kurabildiklerini gösteren matematik modelleri oluşturuyor.
Araştırmanın başında bulunan Profesör Alice Parker, bu aşamada bir sentetik beyni üretmenin mümkün olup olmadığını bilmediklerini, insan beynine yakın bir şeyi gerçekleştirmenin yıllar alabileceğini ancak sentetik görme sistemi veya kulak salyangozu gibi bölümlerin yakında yapılabileceğini söyledi.
Sentetik beyin yaratmanın çok zor olduğunu, beyin fonksiyonlarını taklit eden bilgisayar yazılımının tersine sentetik beynin son derece karmaşık bağlantıları bulunan beyin hücrelerini taklit eden donanıma sahip olduğunu belirten Parker, “plastiklik veya esneklik” adını verdiği bir konseptin yapay nöronların deneyim yoluyla öğrenme ve gerçek nöronların yaptığı gibi çevresindeki değişikliklere adapte olabilme imkanı sağladığını kaydetti.
Tıbbi araştıma
Tıp araştırmaları labirentinde yolculuk
Sağlık haberleri bazen birbiriyle çelişir; bir haberde sağlığınız için iyi olduğu billdirilen bir durum diğerinde olumsuz olarak nitelendirilir. Birbiriyle çelişkili tıbbi bildiriler çok iyi eğitim görmüş kişilerin bile neye inanacakları ve ne yapacakları konusunda kafasını karıştırmaktadır.
Birçok kişi sağlık konusuyla ilgilenmektedir. Günümüzde tüketiciler, binlerce kitap, video kaset, CD-ROM, dergi, gazete ve televizyon kanallarından, başkalarından ve internetten sağlıkla ilgili bilgi sahibi olabilmektedir. Çelişkili bilgiler olduğuna dikkat çekilmesine karşın güvenilir olanı ayırt edebilmek çok zor olabilir.
Bazı kişiler sağlıkla ilişkili haberlerin medya kanalıyla en etkili biçimde duyurulduğuna inanmaktadır. Çoğunlukla, televizyon haberlerinde ya da gazete ve dergilerde yer alan sağlık haberlerinin güvenilir olduğu düşünülür; amaçları bilimsel araştırmaları bildirmektir. Tıbbi araştırmalarla ilgili bir haber duyduğunuzda ya da okuduğunuzda daha fazla bilgi edinmeniz için akılda tutmanız gereken birkaç nokta bulunmaktadır.
HAKEM DEĞERLENDİRMESİ NEDİR?