Amalgam Dolgu (Metal Dolgular)
Amalgam Dolgu (Metal Dolgular)
Amalgam dolgular gümüş dolgular olarak ta tanımlanır. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50'sini oluşturan civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi yaratmış olur. 150 yıldan beri geliştirilerek kullanılmakta olan amalgam dolgular, çok sayıda dişin korunarak ağızda kalmasına hizmet etmiştir.
Amalgamdaki civa zararlı mıdır?
Amalgam dolgudaki civa zehirli değildir. Civa diğer metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale geçer. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan civa miktarı su, hava ve yiyeceklerde alınan miktardan çok daha küçüktür. Bütün bilimsel araştırmalarla civanın zararsız olduğu sonucuna varılmıştır. Amalgamlar söküldüğünde civanın oluşturduğu düşünülen bazı hastalıkların iyileştiği iddia edildiği halde bilimsel olarak ispatlanamamıştır.
Dişhekimleri amalgamı niçin tercih ederler?
Amalgam hala en zararsız, en uzun ömürlü ve en ucuz dolgu maddesidir. Yılda, bir milyardan fazkla amalgam dolgu yapıldığı hesaplanmıştır. Diğer dolgu maddelerine oranla çok daha kısa zamanda ve kolay uygulanabilirler. Porselen, altın ve beyaz dolgular gibi dolgu malzemeleri hem daha pahalıdırlar hem de daha çok zaman ve dikkat isterler. Ayrıca altının dışındakiler amalgam kadar uzun ömürlü değildir. Amalgam ancak civaya allerjisi kesin olarak tespit edilenlerde kullanılmamalıdır ki, bu da yüzde birden çok daha düşük bir olasılıktır. Gerekmediğinde amalgam dolgular sökülmemelidir. Çünkü hem gereksiz masraf getirmekte hem de dişe zarar verme olasılığını arttırmaktadır.
Amalgam restorasyon sonrası hastaya uyarılar
Uygulamanın yapıldığı tarafı en az bir saat kullanmaması ve takip eden 24 saat içinde de dikkatli olunarak sert şeyleri o bölgede çiğnememesi hastalardan istenmelidir.Hastaya 24 saat geçtikten sonra polisaj işlemi.,için ikinci bir randevu verilmelidir.Bu uygulama, hem amalgamın metalik özelliklerini iyileştirme hem de kullanım sonrası restorasyonun anatomik ve fonksiyonel olarak tekrar gözden geçirilme olanağını sağlayacaktır. Amalgam dolgulardan sonra kısa süreli bir sıcak-soğuk duyarlılığı olabilmekte ve bu zamanla kaybolmaktadır.Ancak ender olsa da bazı kişilerde ağızda çeşitli metaller bulunduğunda ya da çatal gibi başka bir metal girdiğinde elektriklenmeden doğan hassasiyetler olabilmektedir.Geçmeyen duyarlılıklarda duyarlılığın yalnızca bu sebebten olduğuna emin olduktan sonra restorasyonu metal olmayan bir restoratif madde ile değiştiımek çözüm olabilir.
Amalgam Dolgu (Metal Dolgular) yorumları
Ziyaretçi
11.08.2010Merhabalar öğretmenim 39 yaşındayım.
Amalgam ile ilgili yazınız doğru ve yeterli bulmuyorum neden mi?
Son amalgam dolgumu yaptırdıktan sonra nöbete (okul nöbeti) çıkamaz hale gelmiştim, geceleri zaten kalitesiz uyuyordum (uykudan sonra mutlu uyanmıyordum,tad alamıyordum, adeta uyumamış gibi). Beni amalgamların zararları konusunda Almanyadaki kardesim uyardı (Almanya ve birçok Avrupa ülkesi hamile ve çocuklarda amalgam dolgu kullanımını yasakladı ve yetişkinlerdede kullanılmaması konusunda tavsiye kararları aldılar). Epey zor bir karar oldu ama 32 yaşımda iken ağzımdaki bütün amalgam dolguları (yaklaşık 6 büyük dolgu, ağzıma metal tadı geliyordu nerdeyse artık) estetik dolgularla (beyaz dolgu) değiştirdim. Sonuç gece ile gündüz arasındaki fark gibiydi, depresyonum ve uykusuzluğum geçti. Daha sonra kişniş ve chlorella (yosun) aldım ve onlarında olumlu etkilerini gördüm. Evet belki dişlerim eskisi gibi sağlam değil ama ağzımda diş olmamasını amalgam dolgulu dişlere tercih ederim.
Şimdi düşünüyorumda, ilkokulda başladığım amalgam dolgular hayatımı ne çok olumsuz etkilemiş ve oldukça zorlaştırmış, resmen karartmış. Tavsiyem kimsenin kullanmaması ve varsa biran önce onlardan kurtulması (sizdede aynı etkiyi yaparmı bilemem, genede araştırın elbette). Nereden dönsek kar, buna şükür:)
Hasan ÖğretmenMetehan Karaca
26.03.2011Dİşlerinizi çürütmeyin ! Amalgam dolgu da yaptırmak zorunda kalmazsınız..Unlu ve şekerli gıdalardan uzak durunki,dişleriniz çürümesin..
Ziyaretçi
04.05.2011içerisindeki civa insana oldukça zararlı olduğu ve avrupada yasaklandığını bugün öğrendim. bizim gibi 3. dünya ülkelerinde hala uygulanan eski bir yöntemmiş.En kısa sürede amalgamları söktürecem.
yaseminx
14.09.2011slm bende bi amalgam mağduru olarak şunları paylaşmak istiyorum uzun bi süre hastalıklarla uğraşıp gitmediğim dr. bölüm kalmadı çenemde yanma kaşıntıyla başlayıp kulağımda ağrıya vucumda halsizliğie kadar etkisi süren rahatsızlığım için kbb,noroloji,dahiliye en son romatoloji bölümlerine göründüm bişe anlayamadılar en son sanatoryum hastanesinde genel cerrahi dr.una göründüm şikayetlerimi anlattığımda bana ağzımda dişlerime baktığında bu şikayetlerimn belkide bu amalgam dolgudanda olabilceğini söyledğinde gidip 8 dolgumuda beyaza çevirdim belli bi süre yanmam devam etti ama şuan Allaha şükürki daha iyiyim bu dolgularımın bukadar rahatsızlık vereceğini asla ihtimal veremezdim Allah razı olsunki o doktorun beni aydınlatmasıyla anladım avrupa ülkelerinde yasaklanmaya başlamış bizim ülkede yasaklanana kadar bi on yirmi yıl geçer sanarım yada devam edilir kullanılmaya ve insanlar hastalığının ne oldunu anlayamadan ne öldüğünün ne yaşadığının farkına varamazlar neyse umarım çok kişi zarar görmez benimkisi birazda allerjik reeksiyondada olduğu kanaatindeyim ben iyi oldum umarım benim gibi olanlar varsa onlarda iyi olmaları tedavilerine bakmaları dileğiyle...
ak1709
08.08.2012Amalgam bir cıva alaşımıdır, kimyasal bileşik değildir. Ortaokul fen kitaplarının da dediği gibi alaşımlar metal-metal çözeltileridir ve çözeltilerde maddeler fiziksel olarak bir arada bulunurlar, kimyasal yapıları değişmez, başka bir maddeye dönüşmez. Amalgamdaki cıva da cıva gibi davranır ve katı halde de gayet güzel buharlaşır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre insan vücuduna en fazla inorganik cıva sokan unsur dental amalgamdır. İnorganik cıva son derece toksiktir. Enzimleri inaktive eder, hücre zarlarının yapısını bozar, mitokondriye toksiktir, sinir iletimine zararlıdır, bağışıklık sistemini bozar ve daha bir çok etkisi vardır. Amalgam kaynaklı cıva zehirlenmesi kronik bir zehirlenmedir, solunan cıvanın dokularda inorganik cıva halinde biriktirilmesiyle olur. Oysa cıva toksisitesiyle igili çoğu bilinenler kısa sürede yüksek miktarda maruziyetin olduğu akut zehirlenmelere ilişkindir. Kronik zehirlenmeyi bilmeyenler amalgam hastalığı olanlarda akut zehirlenme göstergeleri ararlar ve tabii bulamazlar, sonra da onların cıva problemi yok derler. Bir diğer sorun da cıvayla ilgili güvenli sayılan eşik değerlerin genel popülasyonun cıva toleransı göz önüne alınarak değil, cıva kullanılan sanayilerde çalışan ve cıva toleransı yüksek işçi popülasyonuna ait verilere dayanılarak seçilmesidir. Yani güvenli eşik değerler genel popülasyon için aslında güvenli değil. Ayrıca insanların cıvanın etkilerine duyarlılıkları ve cıvayı vücutlarından atma hızları da önemli ölçüde farklılık gösterir. Bence amalgam hiç kimse için güvenli değil. Ayrıca amalgam bir fesatlık, komplo. 180 yıl önce diş hekimliğine girdi ve diş hekimliği muayenehaneciliğini bugünlere getirdi. Ama 180 yıl önce de tartışmalı ve zararlıydı, hala da öyle. Üstelik bugün hakkında çok daha fazla şey biliniyor. Bunlar biline biline bu kötülük insanlara yapılmaya devam ediliyor. Hele Türkiye'de asla tartışılmıyor. Neredeyse her yerde tartışılıyor, İsveç'te kullanımı yasak, Almanya'da sınırlı, bizdeyse yaygın kullanılıyor. Amerikalılar'ın amalgam hakkında yazdığı bir sürü kitap var. Bizde hiçbir şey yok. Evet, amalgam kısa vadede çok ucuz ama uzun vadede çok pahalı bir şey. Benim sağlığımı elimden aldı. Bana hayatımdan on yıl kaybettirdi. Diş hekimliği birliklerine inanmayın çünkü gerçekten neden söz ettiklerini bilmiyorlar.
kaan
11.12.20121 kanal full amalgam 2 tane küçük amalgam dolgum var. 9 aralık 2012 3 ğün önce yaptırdım geceleri başımda ağrılar oluştu sizce ağrı nedeni dolgumudur,,,,
uyuyamaz oldum acil cevap verirsenz sevieinirim. sayısı önemli ağızda ki dolğunun bir dehemn 3 ğünde etkisini ğösteririmii...behzad
07.03.2016merhba hocam: hocam avrupada civalı amalgam yasaklanmıştır bunun nedeni ne acaba? ve bunu yerine ne kullanılır. biraz aydınlatırmısınız?
Diş Sağlığımız İle İlgili Çeşitli Konular
- Adeziv Sistemler (Bonding Uygulaması)
- Ağız - Çene Cerrahisi
- Ağız bakımı nasıl yapılır?
- Ağız Kokusu ve Sebebi
- Ağız ve Dişlerin Yapısı Hakkında Genel Bilgi
- Amalgam Dolgu (Metal Dolgular)
- Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı
- Bebeklerde Ağız Bakımı ve Sağlığı
- Beslenme ve Diş Sağlığı
- Çene Kemiği Sorunları
- Çocuk Dişleri (Pedodonti)
- Çocuklarda Diş Sağlığı
- Dental Restorasyonlar
- Diş Ağız Koruyucuları
- Diş Beyazlatma
- Diş Çıkarma
- Diş çürüğü aktivite testleri
- Diş Çürümesi ve Flor
- Diş çürümesinin önlenmesi
- Diş çürümesinin tedavisi
- Diş fırçalama nasıl olmalıdır?
- Diş Fırçası Seçimi
- Diş Hassasiyeti (Dişlerde Hassasiyet)
- Diş hekimi korkusu
- Diş Hekimleri ve Uzmanlık Alanları
- Diş hekimliğinde acil sorunlar ve ilk yardım
- Diş kırılması ve Diş yaralanması
- Diş rengindeki dolgular (Kompozit reçineler)
- Diş Röntgeni Nedir?
- Diş Sorunları ve Acil Çözümleri