Diş çürüğü aktivite testleri

Diş çürüğü aktivite testleri

Diş Çürüğü Aktivite Testleri Nedir?


Diş çürüğü, etkeni bakteri olan bulaşabilir ve önlenebilir bir hastalıktır.

Dişhekimliğinde genellikle diş çürüğünün salt sonucu olan çürük kavitesi ile ilgilenilir ve onun tedavisi yapılır.Geleneksel ya da operatif yaklaşım olarak adlandırılan bu yaklaşımla diş hekimi salt "onaran hekimdir". Böyle bir uygulama tıpta büyük bir yanlışlığı ifade eder. Örneğin hipertansiyon tedavisi tansiyon ölçülmeden söz konusu olabilir mi ? Örneğin bir akciğer tüberkülozu salt radyografi ile saptanarak lezyon kesip atılarak ve yeri uygun bir restoratif materyalle doldurulup bol bol temiz hava önerilerek tedavi edilebilir mi ? Altı ay sonraki kontrolde yeni bir lezyonla karşılaşıldığında akciğerin o parçası da kesilip doldurulur mu? Koruyucu ve tedavi edici hekimlik ancak bir hastalığın nedenine yönelik tıbbi yaklaşımla olanaklıdır.

Günümüzde dişhekimliği bir ustalık mesleği olmaktan çıkmış; ağız ve diş sağlığı hekimliğine dönüşmüştür. İşte diş çürüğü aktivite testleri diş hekimine hekimlik yapma keyfini yaşatan bir uygulamadır. Dişhekimi, diş çürüğü aktivite testleri ile diş çürüğüne eğilimli ağızı saptar ve koruyucu önlemlerin ya da tedavinin etkisini izleyebilir. Diş çürüğü aktivite testleri, hastaya ağız diş bakımını öğretme amacıyla da kullanılabilir. Dişhekiminin günlük uygulamasında diş çürüğü tehlikesinin değerlendirilmesi tedavi planlaması, dolgu materyalinin seçimi ve hastanın yeniden çağırılma zamanını belirlemede yol göstericidir.Diş çürüğü aktivite testleri, hamilelerin ve okul çocuklarının koruyucu ağız ve diş sağlığı programının da bir parçası olmalıdır.

Dişhekimi 1.Hastanın çürük sayısı, lokalizasyonu ve kavitelerinin görünümü beklenenden farklı ise, 2.Yaygın restoratif çalışma gerektiğinde, önceki çürük aktivite sonucu yüksekse ya da kök yüzeyi gibi çürüğe düşük dirençli yeni yüzeyler ortaya çıkmışsa, 3.Hastanın genel sağlığı ile ilgili bazı sorunları varsa ya da diyet alışkanlığı ve yaşam koşullarında büyük değişiklikler olmuşsa çürük aktivite testi için tükürük örneği almalıdır.

Diş çürüğü aktivite testleri şunlardır:
1. Tükürük akış hızı
2. Tükürük tamponlama kapasitesi
3. Mikrobiyolojik testler :
Tükürük ya da diş plağında yapılır.
a) Mutans streptokok sayımı
b) Laktobasil sayımı
c) Maya sayımı

Diş çürüğü aktivite testi yapmak isteyen diş hekimi ne yapacak?

Diş Çürüğü Aktivite Testleri, İ Ü Dişhekimliği Fakültesi Ağız Mikrobiyolojisi Laboratuvarı'nda yapılmaktadır. Dişhekimi, 0212 534 68 00/287 'yi arayarak adını adresini ve örnek alacağı hasta sayısını bildirecektir.

Laboratuvar, başvuran dişhekimlerinin adreslerine her hasta için bir tane Test Paketini kurye ile ertesi gün gönderecektir.

Test Paketi nin içinde
1. Hastadan uyarımlı tükürük örneği almak için şekersiz çiklet
2. Steril tükürük kabı
3. Tükürük kabından ölçülü miktarda tükürük çekmek için steril enjektör
4. Tükürük tamponlama kapasitesi (TK) test tübü
5. pH kağıdı ve pH skalası
6. Mikrobiyolojik test (MT) şişesi bulunacaktır.

Test Paketi ile birlikte işlemlerin nasıl yapılacağına ilişkin bir broşür ve hasta ile ilgili bilgiler ve ödeme için kredi kartı numarasının yazılacağı bir Ağız Mikrobiyolojisi Laboratuvarı İstek Formu gönderilecektir.

Dişhekimi tükürük örneğini aldığı gün ya da ertesi gün kuryeyi çağırarak hazırladığı Test Paketi ni ve doldurduğu Ağız Mikrobiyolojisi Laboratuvarı İstek Formu nu laboratuvara gönderecektir.

Laboratuvar, sonucu yorumuyla birlikte üç gün sonra bildirecektir.
Top