Sigarayı bırakma yöntemleri
Sigarayı bırakma yöntemleri
* Herzaman kullandığınız markayı değilde size tadı nispeten daha kötü gelen bir markayı alın. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.
* Sigara içmek istediğinizde bunu biraz geciktirin. Her sigarayı bir saat geciktirmeniz günlük içtiğiniz sigara sayısını düşürecektir.
* Sigarayı bitmeden söndürün. Hatta yarım yarım için.
* Sigara içmek için farklı bir oda kullanın. Hatta orada olmaktan memnun olmadığınız bir yerde sigara için.
* Sigara paketini kolay ulaşabileceğiniz bir yere veya sürekli koyduğunz cebinize koymayın. Ters taraftaki cebinize, kullanmadığınız bir çekmeceye veya uzak bir yere koyun. Böylece her bilinçdışı sigara yakmak istediğinizde, farkına varırsınız.
* Kül tablanızı sık boşaltmayın. Hergün ne kadar sigara içtiğinizi kül tablasından görün.
* Alternatif şeyler kullanın, sigara içmek aklınıza geldiğinde su veya meyve suyu için, birşeyler yeyin.
* Sigarayı azaltmak bırakmak demek değildir. Bu nedenle bırakmak için kendinize bir tarih belirleyin.
Sigarayı bırakmak o kadar kolay olabilir mi? Kuşkusuz günde yarım paketi aşıyorsanız sigarayı bırakmak o kadar kolay bir eylem olmayacaktır. Ama sigarayı bırakanların çokça söylediği gibi önemli olan "sigarayı bırakmanız gerektiği"ne beyninizde değil yüreğinizde inanmanızdır. Beyniniz zararlı bir eylem yaptığını çoktan bilmektedir.
Sigarayı bırakma düşüncenizi desteklemek adına bu sayfalarda merak etmeyin kararmış akciğerler ya da kanser istatistikleri size sunmayacağız. Bunları artık hepimiz fazlasıyla biliyoruz. Sigaranın solunum sistemini bozduğunu, bağışıklığımızı azalttığını, kanser, kalp krizi riskimizi katladığını, tamiri mümkün olmayan rahatsızlıkları kendi kendimize çağırdığımızı da biliyoruz.
Sigarayı bırakmak için sakızlar (nikotinli, nikotinsiz), son yıllarda hızla yayılan nikotin bantları ya da ilaçlar denenebilir. Önemli olan neyi denediğiniz değildir, denediğinizi inanarak denemenizdir. Yani ne denerseniz deneyin bunlar sadece sigarayı bırakma programınızın destekleyicisi, güçlendiricisidirler. Yine yaşamış ya da duymuşuzdur ki bu yöntemleri ayrı ayrı denemiş birçok sigara içen dostumuz ya da kendimiz "sigarayı bırakmada" başarısız olmuştur.
Sigarayı bırakmaya inanmanız lazım. Neden bırakmanız gerektiğini bir kağıda yazarak başlayın. Sigaranın size verdiği hissettiğiniz zararları da.. Ama en önemlisi sigaranın bağımlılık yapmasına sebep olan çevre koşullarını nasıl değiştirebileceğinizin ya da değiştiremiyorsanız bu koşullarla nasıl yaşayabileceğinizin yöntemlerini bulmaktır. Sigarayı bırakmaktan çok bunlara çözüm bulmak daha doğru düşünme biçimi olacaktır. Zira bağımlılık olmakla birlikte bu bağımlılığın bu şekilde seyretmesinin temel sebebi, bizi sigara içmeye iten nedenlerdir. Stres altında çalışmak, aile içi keyifsizlikler sigarayı bizler için "iyi bir arkadaş" yapmamış mıdır?
Sigara geçici bir mutluluktur. TV'de bir filmde sigara yakan aktörün ardından milyonlarca kişi farkında olmadan sigara yakmaktadır. Sigara içenler çok iyi bilir, sigara içiminin en keyifli anı sigarayı yaktığını o andır. İşte o anda beynimize mutlu bir şeyler yaptığımıza dair bir mesaj iletmekteyiz. Mutsuz ya da stres altında beynimize bu türden mesajları daha sık göndermeye ihtiyaç duyarız ve sigara bağımlısı isek ardı ardına içilen sigaralarla bir anlamda un ufak olan mutluluğumuzun parçalarını toplamaya soyunuruz.
Neden mutsuzuz? Kim ne derse desin sigara kimyasal bir bağımlılık olsa da çözümü "mutsuzluğun çözümü"nden başka bir yerden geçmiyor. Ne nikotin bantları, ne de ilaçlar bu mutsuzluğu tek başına çözmeye yetmez. Zaten bu sebepledir ki, sigarayı bırakıp tekrar başlayanların da sayısı az değildir. Kimyasal bağımlılık bir şekilde kontrol altına alınsa da ruhsal dünyamızı onarmak o kadar kolay değildir. Akapunktur ya da yoga gibi aktiviteler de benzer çözümlerdir. Bu çözümlerin hiç birini kınamıyor ya da eleştirmiyoruz. Tam tersine hangisini isterseniz onu kullanabilirsiniz. Dikkat çekmek istediğimiz husus, sigarayı bırakamaya niyet ettiğinizde bu tehlikeli arkadaşın (!) sizin neyinize destek olduğunu anlamaya çalışmak ve bu arkadaşa mümkünse duygusal dünyanızda veda edebilmektir.
Çok sigara içen insanların depresyonun sınırlarında dolaştığını söylemek yanlış olmaz. Üstelik aşırı sigara tüketiminin sağlık üzerinde gözle görülür etkileri de çıktıysa bu olumsuz durumu daha da besler.
Sigarayı bırakmadan önce kendinizi dinleyin. Çok kişiyi dinleriz ama kendimiz pek dinlemeyiz. Kendimizi dinleyelim. Bakalım içimize hapsettiğimiz o küçük adam ya da küçük kadın bize neler diyecek? Kuşkusuz onun da haklı olduğu bir çok konu olmalı. Onu mutlu etmek için bazı çözümler üretebiliriz. Böylelikle kötü arkadaşımız sigaraya veda edip yeni arkadaşımız iç sesimizle daha temiz nefesli günleri kucaklayabiliriz.
Sigarayı bırakma yöntemleri yorumları
Ziyaretci
23.07.2009harikulade bir yazı olmuş teşekkürler..
Ziyaretci
16.08.2009Sigara bırakmada en sağlıklı ve etkili yüntem, yan etkisiz ve ilaçsız Akupunktur’dur. (İğneli-akupunktur, elektro-akupunktur ve lazer-akupunktur). Başarı seviyesi yüksektir.Haftada bir, 20′şer dakikalık, 3 seans’ta Sigara’ya SON diyoruz. Ancak bunuda eğitimini gürmüş hekimlerin bizzat uygulamaları lazım. Aksi taktirde laletayin (sağlıkla alakasız kişiler) bir cihaz alarak rasgele bazı noktalara ışın vererek uygulama yapmaları doğru değil, kandırmacadır. Bu tür işlemler eğitim almış doktorların bizzat yapmaları lazım.Sağlık bakanlığı bu konuda yünetmelik çıkarıp, sık sık denetlemesi lazım. Aksi taktirde şarlatanlara iş çıkar.
Sağlık bakanlığına önerim şu;Bu konuda eğitim görmüş hekimler bir psikolog eşliğinde poliklinik veya muayenehane açsınlar.SGK tedavi öcretlerini üstlenp antlaşma yapsın (NOT: hata ödeme parasal kaynağını de tıryakilerden kesilen ceza paralarıyla karşılasın) ve sık sık bu yerler denetlensin. O zaman gür bak nasıl sonuç alınır.
Dr.M.Ali BARS-Akupunktur uzmanı-Diyarbakır.
Genel Tıp Bilgileri
- A Vitamini
- Ağrı kesici ilaç zehirlenmesi
- Ağrı kesici ilaçlar
- Akraba Evlilikleri
- Akupunktur
- Alkol zehirlenmesi
- Alkolizmin diyetle ilgili riskleri
- Alkolün vücuda etkileri
- Alkolün zararları
- Alternatif tıp
- Andropoz
- Anestezi (Narkoz)
- Antibiyotikler
- Aspirin allerjisi
- Aspirin zehirlenmesi
- B12 vitamini
- B6 vitamini
- Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
- Bahar nezlesi
- Bahar yorgunluğu
- Bakır
- Bakır sülfat
- Balık ve balık yemenin faydaları
- Beden Kitle İndeksi
- Bel egzersizleri
- Belleğimizi geliştirmek mümkün mü?
- Beslenme
- Beslenme ve kanserden korunma
- Beynimizi zinde tutmak için
- Boşaltım Fizyolojisi