GDO'nun zararları nelerdir?

GDO'nun zararları nelerdir?

Prof. Ziya Mocan:

Bitki bünyesinde, insanda alerjiye neden olan veya zehirleyici etki yapan bazı farklılaşmalar yaşanabilir.

Gen aktarımında kullanılan bazı teknikler nedeniyle genleri değiştirilmiş bitkileri tüketen insanlarda antibiyotiklere direnç gelişmesi olasılığı söz konusu.

Bu genlerin ürünü olan proteinlerin bağışıklık sistemimizi çökertme riskleri, kanser başta olmak üzere ne tür başka hastalıkları tetikleyecekleri günümüz teknolojisiyle tahmin edilemiyor.

Bu gıdaların genleriyle oynandığı için insan gen yapısında uzun dönemde değişiklik yapıp yapmayacağı bilinmiyor.

Hamileler, büyüme çağındaki çocuklar, beslenme bozukluğu olanlar ve kronik hastalar için özellikle zararlı...

Bunlar konserve gibi, besleyici değerleri düşük. Tabiatın yapısına da aykırı.

Prof. Dr. Ahmet Aydın:
Kanserojen olma ihtimalleri yüksek ama sigara gibi, 20 yıl sonra çıkıp "Kanser yapıyor" dediğinizde "Başka bir yığın kanserojen olabilir" diyecekler.

Bu gıdaları görünüşünden anlayamazsınız. Ancak gelişmiş laboratuvarlarda yapılan testlerle belirlenebilir. Soyalı ürünlerin yüzde 90'ında var. Bebek mamalarında özellikle ailelerin dikkat etmesi gerekli. Mısır nişastasında bulunuyor. Artık domateslerin büyük bölümünde var.

'KISIRLAŞTIRIYOR'

Prof. Dr. Kenan Demirkol:
Viyana Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, GDO'lu domatesleri yiyen farelerin, üç nesil sonra kısırlaştığı görülmüş. İnsan ömrü fareden uzun. İnsanların 30 yaşında evleneceğini düşünürsek, bunu anlamamız için, 90-100 yıl geçmesini mi bekleyeceğiz?

Almanya ve Fransa'da GDO'lu ürünlere yasaklama getirildi.

GDO'nun zararları nelerdir? yorumları

  • Image Description
    Ziyaretçi
    29.12.2009

    odewim için çok yararlıydı bu site için teşekkürler

  • Image Description
    buse
    04.03.2010

    çok teşekkür ederim ödeve süper yardımcı oldunuzz!!

  • Image Description
    Ziyaretçi
    18.05.2010

    teşekkürler

  • Image Description
    Ziyaretçi
    27.03.2011

    tesekkur ederim cok teşekkür ederimm ödevimi yaptım sonunda

  • Image Description
    Ziyaretçi
    11.05.2011

    GDO ya hayır!!!!

  • Image Description
    Gdo = Zehir
    28.10.2013

    Okulumuzda gdo lu ürünler hakkında tartışma olcaka ve grup üyelerinden biri de benım ben gdo lu ürüne destek çıkmıyorum :/ yeterince saçma gereksiz ve mahfedici çünküü insanalrın hayatlarına bir son veriyor hatta zehirden bile beter bence yararlı yanalrı hayat kurtarmıyor ama zararlı yanları hayat kaybettiriyor teşekkürler...

  • Image Description
    thanks
    17.09.2014

    yararları yok

  • Image Description
    yeal batman
    25.03.2015

    meraba bende okulda bu konuda görev alıyom ama ben zıttını düşünerek yayarlarını savunuyorumm ve şunu eklmek istiyorum kii bir canlı içn aslaa zararalı bir madde bir çalışma oluşturulamazz eğer bu çalışma lardaa zararlıı maddeleree ulaşılırsa bunaların giderilmesii için genetik mühendilseri ellerinden geleni yapıp onları da ortadan kaldıracaklardırr.. fare üstünde yapılan deneyde sonu.çta farede yapılmıştır her ne kadar insan ile özeliğ aynı isede farennn tüm özelikelri ayynı değildir ve bunu insanalrr için tam bir etki yapacağını savunamayızzz

  • Image Description
    GDO
    24.04.2016

    benimde okulumda gdolu ürümler hakkında münazara olacak ve de ben tezi savunuyorum kısaca; gdo yararlıdır çünkü; Gen aktarımı sayesinde besinler daha cazip ve kaliteli hale getirilebilir ve daha çok ürün alınabilir. Ayrıca, bu organizmalar bazı hastalıklara karşı daha dirençli kılınarak, verim artışı yoluyla dünyada açlıkla mücadele edilebilir. Meyvelerin olgunlaşma süreci değiştirilebilir, besin öğeleri zenginleştirilebilir, depolama ve raf ömrü uzatılabilir, besinlerin tatları arttırılabilir.

    Biyoteknolojik çalışmalar sonucunda hayvanlar da ekonomik olarak üretime dahil edilebilir. Hatta bu doğrultuda, değişik balık türlerine farklı hastalıklara karşı dayanıklılık genleri aktarılabilmiş, hormon kodlayan genlerin klonlanması sonucu doğurganlık, büyüme hızı bakımından ideal hayvanlar elde edilebilmiştir.

    Hekimlik ile ilgili alanlarda da GDO’lardan yararlanılabilir. Örneğin bazı organizmalar; tripsin ve benzeri ürünleri (insulin gibi) yapmak ve ağızdan alınan aşılar, antikorlar ve endüstride kullanılan enzimler üretmek veya sanayide farklı amaçlı kullanıma yönelik ürünler elde etmek üzere yönlendirilebilir.

Konular

Top