Domuz gribi aşıları arasında ne tür farklar bulunuyor?

Domuz gribi aşıları arasında ne tür farklar bulunuyor?

Son olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Domuz gribi aşısı olması fakat Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın aşı olmayacağını açıklaması ve ABD’de kullanılan aşı ile Türkiye’ye gönderilenin farklı olduğunu söylemesi de kafaları karıştırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Domuz gribi aşısı konusunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile farklı düşünmesiyle ilgili olarak, “Zorla aşı yaparız dersek bu olmaz. Çünkü yan etkileri noktasında da sıkıntıların olduğu söyleniyor. Amerika’nın kullandığı aşılarda içerikte farklı birşeyler olduğu, bize gelenlerde farklı şeyler olduğu belirtiliyor” diye konuştu.

AŞILARIN BİRBİRİNDEN FARKI NE?

ABD'de ve Avrupa'da üretilen iki tür aşı bulunuyor. Bu iki tip aşının etken maddeleri birbirinden farklı. Birinde zayıflatılmış canlı virüs bulunurken diğerinde ölü virüs bulunuyor. Aşıları birbirinden ayıran fark ise ABD'de kullanılan aşının içinde adjuvan denilen ve alerjik reaksiyonlara neden olan adjuvan maddesinin olmaması. Avrupa'da kullanılan yani bizim kullanacağımız aşı da ise bu madde bulunuyor.

AŞI TARTIŞMALARI

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Cengiz Uzun aşılar hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada Türkiye’ye gelen aşıların ABD’den farklı olduğunu söyledi. Bize gelen aşılarla ABD’de kullanılan aşı arasında ne tür farklar bulunuyor?

ABD’de kullanılan aşıların içeriğinde adjuvan bulunmuyor. Avrupa’da kullanılan aşılar da demir ve civa bulunuyor. ABD’deki aşılarda ise bu maddeler yok. Avrupa İlaç Komitesi adjuvanlı aşılara izin vermiş durumda. Aslında adjuvan yeni bir madde değil. Birçok aşının içerisinde bulunuyor. Hemen hemen grip aşısıyla aynı. Bu yıl grip aşısının içerisine de bu maddeler bulunmuyor fakat daha sonraki yıllarda girmesi bekleniyor.

Milyonda 40 felç yapabilir

Bu aşıların ne tür yan etkileri bulunuyor?

Domuz gribi aşısının yan etkileri diğer aşıların yan etkilerinden farklı değil. Felç yapabilme riski milyonda 40’tır. Bir de kısa süreli etkileri var. Bunlar diğer aşılarda olduğu gibi kırgınlık, ateş gibi. Kan hücrelerine etkisi olabileceği gibi bazı sinir hücresi iltihaplarına da sebep olabilir.

Herkesin merak ettiği bir soru da virüsün mutasyona uğrayıp uğramadığı.
Bilinen bir bilgi yok. Araştırma yapmak gerekiyor. İlk olarak gerçek vaka sayısını bilmek gerekiyor. İkincisi vakaların genel durumu neydi, ne zaman sağlık kuruluşuna başvurdular. Bunların hepsinin bilgisi gerekiyor.

ABD’de burun yoluyla aşı yapılıyor. Bunun ne farkı var?
Burun yoluyla yapılan aşı canlı virüs aşısıdır. Hamilelere, kanser hastalarına yani kısacası bağışıklık sistemi zayıf olan hastalara yapılamaz. Yan etkileri daha fazladır.

Bu aşıların kanser yapma riski bulunuyor mu?
Kanser yaptığına dair şu ana kadar belirlenmiş hiçbir şey yok.

ÇOCUKLAR AŞILANMALI

Çocuklar da aşılanmaya başlayacak fakat aileler endişeli. Çocukları aşı yaptırmak gerekiyor mu bir zararı olur mu?

Hepatit B, grip aşısı yaptırıyorsanız bu aşıyı da yaptırmalısınız. Çünkü bu aşının diğerlerinden farkı yok. Aşının amacı enfeksiyondan korumak.

Konular

Top