Domuz gribi psikolojinizi bozmasın!

Domuz gribi psikolojinizi bozmasın!

Korku doğal, paniklemek yanlış...

Domuz gribinden herkes korkuyor. Aslında sağlıklı bir duygu olan korku, bizi önlem almaya iter. Deprem korkusu evlerin daha sağlam inşa edilmesini, trafik kazası korkusu ise emniyet kemerinin kullanılmasını sağlayabilir. Ülkemizde yaygın olarak görülmeye başlayan “Domuz Gribi” korkusunun da, toplum arasında artarak büyük bir paniğe ve toplum psikolojisinin bozulmasına yol açtığını belirten Psikolog Ferahim Yeşilyurt, şu günlerde toplumumuzda yaşanan korkunun normal olmadığını, abartılı yaşanan bir panik reaksiyon olduğunu söylüyor…

Korkunun temelde insanoğlunun yaşamasındaki temel duygusu olduğunu; ancak son günlerde domuz gribi korkusunun toplum arasında hızla arttığını belirten Ferahim Yeşilyurt bunun normal bir durum olmadığını, fobik kaçınmalar ve panik havası oluşturduğunu belirtti. Ferahim Yeşilyurt konuyla ilgili olarak şunları aktardı:

Domuz Gribi Paniği Nelere Yol Açıyor?

Salgın sebebiyle, bazı abartılı önlemler alınmaya başlandı. Toplumda otobüse binmekten, sinema, tiyatro veya alışveriş merkezlerine gitmeye kadar çeşitli kaçınmalar görülüyor. Hatta askere gitmeyi ertelemeyi düşünenlerle bile karşılaşılıyor. İnsanlar lokantaya gitmeyi, kahvehanede oturmayı sakıncalı bir durum olarak algılamaya başladı.

Bu kaçınmalar domuz gribi paniğini daha fazla artırıyor. İnsanlar her an dış çevreden bu hastalığı kapacakları endişesi yaşıyorlar.

Domuz Gribi Paniği Nasıl Azaltılabilir?

• Normal yaşamınıza dönmeye çalışın:

Daha önceki günlük aktivitelerinizi sürdürerek, kaçınmalarınızı azaltmaya çalışın. Sürekli önlem alarak yaşanamaz.

• Kontrol duygunuzu artırın:

Dış çevreden her an bir tehlike geleceği üzerine hareket etmek yerine, yapabilecekleriniz üzerine odaklanın. Hasta olmamak için el yıkama, sağlıklı beslenme, yakın temastan kaçınma gibi davranışları uygulayın.

• Abartılı araştırmalardan kaçının:

Yaşanan her toplumsal tehlikede birçok kişide bilinçlenerek durumu kontrol etme çabası görülüyor. Bilinçlenmek için çaba göstermek yardımcı olurken, bu alanda abartılı öğrenme çabası içine girmek yaşanılan panik duygusunu artırır. Deprem döneminde jeolog, aşırı yağışta meteorolog, yaşanan sağlık tehditlerinde doktor olmaya gerek yok.

• Bu durumun biteceğini düşünün:

Bu sorun hep böyle kalmayacak. Bir süre sonra azalmaya başlayacak. Daha önce de böylesi korku ve panikler yaşandı. SARS, çin gribi, kuş gribi, kene gibi tehlikelerde de benzer panikler yaşandığı unutulmamalı. Gerekli önlem ve tedaviler uygulandığında bu salgın da paniğe sevk eden bir unsur olmaktan çıkacaktır.
Top