GDO'lu gıdalara hayır

GDO'lu gıdalara hayır

Genetiği ile oynanan gıda ürünlerinin üretimi ve ithalatını serbest bırakan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na duyulan tepki sürüyor.

GDO'ya Hayır Platformu İzmir Üyeleri de GDO'ların sakıncalarını anlatan bir toplantı düzenledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu kararı ile 26 Ekim'de yürürlüğe giren, ‘Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimi’ne dair yönetmeliğe gösterilen tepki büyüyor. Yönetmelik ile GDO ihracatının önünün açıldığını savunan GDO'ya Hayır Platformu İzmir üyeleri, basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi. Toplantıya Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, GDO'ya Hayır Platformu İzmir Dönem Sözcüsü Vezan Karabulut, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tayfun Özkaya ve gıda ile ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

KONUNUN ÖNEMİ DİKKATLERDEN KAÇIRILDI

Prof.Dr. Tayfun Özkaya, Türkiye'nin yıllardır beklediği Biyogüvenlik Yasası'nın hala çıkartılmadığını hatırlatarak, GDO ticaretinin yasa ile değil yönetmelikle düzenlenmesini eleştirdi. Prof.Dr. Özkaya “Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşların sağlığını yakından ilgilendiren bu konu, Bakanlar Kurulu'nda değil, TBMM'de görüşülmeli ve sonuçları hakkında kamuoyu bilgilendirilmeliydi. Yönetmeliğin çıkartılması ile millet iradesi ihlal edildi ve konunun vahim içeriği halkın dikkatinden kaçırıldı” diye konuştu.

GDO'lu ürünlerin ülkeye girişi sırasında ortaya çıkabilecek riskleri değerlendirmek için Bakanlar Kurulu Bünyesinde oluşturulan kurulu da eleştiren Prof.Dr. Özkaya “Gerek uzmanlar listesi, gerekse bu listenin Bakanlık tarafından seçilecek olması, risk değerlendirmesinin tarafsız yapılacağı umudunu ortadan kaldırmaktadır. Ülkemiz, biyolojik çeşitlilik yönünden bir gen bankası gibidir. GDO'lu ürünler, vatandaşların gıda tercihlerini, alışkanlıklarını ve inançlarını derinden sarsack bir nitelik taşıyor” dedi.

NE YEDİĞİMİZİ BİLMİYORUZ

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de “Vatandaşlar istediği ürünü yemekte serbest. Bu yönetmelik ile yediğimiz gıdanın genetiği ile oynanıp oynanmadığını anlayamıyoruz. Bu da inançlarımız ve tercihlerimiz noktasında sıkıntı yaratıyor” dedi.

GDO'ya Hayır Platformu İzmir Dönem Sözcüsü Vezan Karabulut da GDO'ları Frankenstein Gıdalar olarak tanımladıklarını açıkladı. Karabulut “Biz domates yediğimizi sanarken, aslında farklı bir gıdanın genlerini yiyor olacağız. İstemediğimiz bir gıdayı da zorla yiyeceğiz. Üstelik hangi gıdanın içinde hangi genin olduğunu etikete yazmak da yasak. Karardan bir an önce vazgeçilmeli” diye konuştu.
Top