Yunuslar

Yunuslar



Yunuslar, dişli balinalar grubundan memeli hayvanlardır. Bütün memeliler gibi sıcakkanlıdırlar. Havanın oksijeniyle solunum yapar, doğurarak ürer ve yavrularını sütleriyle beslerler. Yunusların 40’ı aşkın türü vardır. Çoğu denizlerde, bazıları tatlı su göllerinde ve nehirlerde yaşarlar.

Yunuslar eskiden suda yaşamıyorlardı. 60 milyon yıl önce yunusların ataları karada yaşıyorlardı. Bu evrimleşmeleri 20 milyon yıl sürdü.

Bir tür olan şişe burunlu yunuslar, akıllı ve sevimlidirler. Hep gülüyormuş gibi görünürler, ama aslında bu onların ağız yapısından kaynaklanır.Kıyıya yakın, sığ bölgelerde yaşarlar. Güney Afrika’da Amazon Nehri’nde yaşayan yunuslar da vardır. Bunlar Botonlar ve Tipuşiler’dir: Botonlar, gri ve pembe rengindedir , büyük gruplar halinde yaşarlar. Tipuşiler ise 1.5 m civarındadır. Şişe burunlu yunuslara benzerler.

Nehir yunuslarının (Botonlar ve Tipuşiler gibi ) kör oldukları sanılırdı, ama artık öyle olmadıkları biliniyor. Spinatan yunusları ise Hawaii açıklarında yaşarlar, ince ve uzun burunları vardır. Yemeklerini yedikten sonra, kahve renkli, ince bir dışkı bırakırlar. Değişik türdeki balıklarla birlikte dolaşmayı severler. Yunuslar, yay gibi yüzmeyi severler. Bu yay yüzüşünü, milyonlarca yıldan beri yapmaktadırlar.

Yunusların atlayışları ise, onların daha hızlı ilerlemelerini sağlar ve onların yaşamına eğlence katar.
Bu oyuncu hayvanlar, değişik sesler çıkararak kendi aralarında konuşur. Bilim adamları, yunusların suyun altında nasıl iletişim kurabildiklerini anlamaya ve verilecek görevleri yerine getirecek biçimde eğitilmesine yıllardan beri çalışmaktadırlar. Ne yazık ki, yunusları ve diğer canlı türlerini, deniz kirliliği etkilemektedir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu dünyadaki canlıları ve yeşili koruyup, sahip çıkmalıyız.
Top