Diyabetik enfeksiyon öldürebilir!

Diyabetik enfeksiyon öldürebilir!

Uzmanlar uyarıyor, tedavi edilmeyen diyabetik ayak enfeksiyonları uzuv kayıplarına ve ölümlere neden olabiliyor.

Pensilvanya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Warren Joseph, bir ilaç firması tarafından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen konferansta “Diyabetik Ayak Enfeksiyonları” konusunda sunum yaptı.

Başka bir rahatsızlığı olan diyabet hastalarında tedavi edilmeyen diyabetik ayak enfeksiyonlarında ölüm oranının yüzde 50 olduğunu vurgulayan Joseph, enfeksiyonun önlenmesi ve tedavisinde eğitimin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

DİYABET HASTALARI KAN ŞEKERLERİNİ İYİ AYARLAMALI

Diyabetik ayak enfeksiyonlarının erken safhada pek ciddiye alınmadığını, fakat doğurduğu sonuçlar bakımından ciddi sorunlar oluşturduğunu ifade eden Joseph, şunları söyledi:

“Tedavi edilmeyen diyabetik ayak enfeksiyonları uzuv kayıplarına, hatta ölümlere neden olabiliyor. Öncelikle diyabet hastaları kan şekerlerini iyi ayarlamalı. Ayak bakımlarını iyi yapmaları, dar ayakkabı giymemeleri, ayakları için iyi bir nemlendirici krem kullanmaları gerekmektedir.

En önemlisi bu kişiler diyabet merkezlerinde ayak bakımı konusunda çok iyi eğitim almalıdır. Diyabetik ayak enfeksiyonları, diyabetli hastaların ayaklarında oluşan ülser ve daha sonra derin yaralara yol açan ayak enfeksiyonudur. Diyabet hastalarının yüzde 15'inde diyabetik ayak enfeksiyonu görülür. Bu hastalar şeker hastalığına bağlı sinir hasarı nedeniyle ağrı hissetmezler. Diyabetik hastalar ağrı olmadığından doktora gitmiyorlar ve bunu pek önemsemiyorlar.”

ABD'de 24 milyon diyabet hastasının en az 3'te 1'inin diyabetik ayak enfeksiyonunun farkında olmadığını bildiren Prof. Dr. Joseph, Türkiye'de de bu durumun hemen Hemen aynı olduğuna vurgu yaptı.

KANSERLERDEN DAHA ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Diyabetik ayak enfeksiyonları konusunda dünyada beş yıllık istatistiklere bakıldığında bu hastalığın sık görülen bazı kanserlerden daha ölümcül olduğuna dikkati çeken Joseph, “Diyabetik ayak enfeksiyonuna yakalanan hastaların yarısı ölüyor. Bu oran, meme kanseri ve prostat kanserinden daha yüksek. Fakat bu hastalarda ölüm oranının yüksek olması, direkt ayak enfeksiyonuna bağlanamaz. Diyabetik ayak enfeksiyonundan ölen hastalarda koroner arter gibi ekstra hastalıklar mevcuttur ve bundan dolayı da ölüm oranları yüksektir” dedi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay da diyabet konusunda yapılan çalışmaları takdir ettiğini, fakat halkın henüz yeterince bilgilendirilmediğini kaydetti.
Top