Kalp hastalarına bayram uyarısı
Kalp hastalarına bayram uyarısı
Ramazan ayı boyunca oruç tutup metabolizmaları yavaşlayan kalp hastalarının bayramda yemek ve tatlıya aşırı yüklenmesi sonucu ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilecekleri belirtildi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, acil servislere kalp rahatsızlığı şikayetiyle başvuran hasta sayısında Ramazan Bayramı süresince artış gözlendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"1 aylık oruç dönemi ve uzun süreli açlıktan sonra insanlarda psikolojik olarak daha çok ve sık yemek, kalorisi yüksek şekerli gıdaları tüketmek gibi bir dürtü oluşuyor. Geleneksel olarak ikram etme ve ikram edileni reddetmemeye meyilli bir toplum olduğumuzdan bayram ziyaretleri süresince insanlar gün boyu birçok yerde yoğun miktarda tatlı tüketiyor. Kontrolden çıkan bu beslenme ile birlikte şeker oranı ciddi derecede yükseliyor ve şekerdeki bu oynamalar kalp krizlerini tetikleyebiliyor. Bu anlamda kalp krizi, bayram süresince acil servislerde çok sık gördüğümüz bir hastalık grubu haline geliyor."
SÜTLÜ TATLI VE MEYVE TÜKETİMİ ÖNERİSİ
Kalp hastalarına bayramda sütlü tatlılar ve meyve önerdiklerini ifade eden Ceyhan, şöyle dedi:
"Bayramda çok fazla çikolata ve tatlı ikramı olmakta. Kalp hastalarının bu alışkanlıkları sağlıklarının bozulmaması adına gözden geçirmesi gerekiyor. Kalp hastaları bayramda geleneksel olarak ikram edilen çikolata, şeker ve baklava gibi yüksek kalorili tatlı grupları yerine, sütlü tatlılar ve meyveyi tercih etmeli. Ramazan döneminde az tüketilen çay ve kahve de bayramda yoğun miktarda tüketilebiliyor. Çarpıntı, sinirlilik hali, tansiyon bozukluklarına yol açtığı için kalp hastaları tarafından çay ve kahvenin ölçülü tutulup aşırı miktarda tüketiminden kaçınılması gerekiyor."
MERDİVEN ALTI TATLILARA DİKKAT
Ceyhan, kalp hastalarının bayramda özellikle merdiven altı tabir edilen ve içeriğinde sağlığa zararlı maddelerin bulunduğu tatlıların tüketiminden kaçınması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Merdiven altı olarak tabir edilen kalitesiz tatlıların içlerinde ne olduğunu bilmediğimiz çeşitli kimyasal maddeler kullanılabiliyor. Ayrıca bildiğimiz şekerin dışında oldukça zararlı çeşitli tatlandırıcı maddeler de bu tür tatlıların yapımında kullanılabilmekte. Tüm bu maddelerin çok hızlı şeker yükseltici özelliği bulunmasından dolayı kalp hastalarında dengenin bozulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle kalp hastalarına özellikle bu tür nasıl yapıldığı belli olmayan tatlılardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz."
Konular
- 2013–2014 ÖĞRETİM YILI YURT SONUÇLARI İÇİN TIKLA!
- Sebze ve meyve günışığında saklanmalı
- Mutlu olmanın bilimsel açıdan kanıtlanmış 12 yolu
- İş yerindeki stres, diyabeti tetikliyor!
- Gözaltı Morluklarını Gidermenin Yolları
- Zihin Yapısı ve Bilinç
- Zihin yapısı ve çalışma sistemi nasıldır?
- Özgür İrade Nedir?
- Seçimlerimizi etkileyen faktörler nelerdir?
- Çevresel faktörler zihnimize etki eder mi?
- Rüyalar beyin fonksiyonlarına etki eder mi?
- Zihin Haritamız Nasıl Çalışır?
- Zihin Haritası Nerelerde Kullanılır?
- Zihin Haritası Nasıl Hazırlanır?
- Bilinçaltının temel özellikleri nelerdir?
- Bilinç ve bilinçdışı (bilinçaltı) nedir? Nasıl çalışır?
- Bilinçaltının Davranışlara Etkisi Nasıldır?
- Bilinçaltımız kuantum ile ilişkili midir?
- Kuantum düşünme nasıl yapılır?
- Bilinçaltımızı programlamak mümkün mü?
- Değişime Ne Kadar Açıksınız?
- Etkili iletişim kurmanın yolları nelerdir?
- Kendinizi Motive Etmenin Bazı Yolları
- Etkili İletişim Yöntemleri Nelerdir?
- Etkili İletişim Teknikleri Nelerdir?
- İletişimde Yapılan Hatalar Nelerdir?
- İstanbul - Prof. Dr. Erbuğ KESKİN
- İstanbul - Opr. Dr. Fatih AKOVA
- İstanbul - Prof. Dr. Halil TUĞTEPE
- Antibiyotik kullanımında yeni dönem