Oruç tutanlarda migren atağı!

Oruç tutanlarda migren atağı!

Toplumda sıkça görülen migren, özellikle oruç tutanlarda dayanılmaz ağrılara neden oluyor.

Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, migreni olanlara uyarılarda bulunarak oruç tutan migrenlilerin sahurda mutlaka yemek yemeleri gerektiğini söyledi.

ÇAY VE SİGARA MİGREN DÜŞMANI!

Dr. Güzelcik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, migrenin genetik bir hastalık olduğunu, ancak bu hastalığı birçok faktörün tetiklediğini ifade ederek, migreni olanların özellikle sigara ve çaydan uzak durmalarını tavsiye etti.

Bazı gıdalarında bu hastalığı tetiklediğini ifade eden Dr. Güzelcik, "Migren orta veya şiddetli zonklayıcı tarzda ağrı ataklarıyla seyreden ve çoğu zaman bu ağrı atakları bulantı, kusma, ışıktan ve sesten rahatsız olmanın da etkilediği bir baş ağrısı türüdür. Migren genetik bir hastalıktır ve ağrı ataklarını birçok faktör tetikleyebilir. Bu faktörlerin başında sigara ve çay başta olmak üzere bazı yiyecekler gelir.

MİGREN AĞRISINA YAKALANMAMAK İÇİN HANGİ GIDALARDAN UZAK DURMALI!

Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, uzak durulması gıdaları şöyle sıraladı: özellikle kolalı içecekler, çerez türü gıdalar, tatlılar, domates, peynir, turşu, sakatatlar, portakal, muz ve dondurma bu gıdalardan bazılarıdır. Hayat tarzı değişiklikleri çok ya da az uyuma, aç kalma veya çok yemek yeme, stres hava değişiklikleri ve başta doğum kontrol hapları olmak üzere bazı ilaçlarda migrenin başlamasına neden olabilir. İftar yemeğinde aşırı yemek yemekten kaçınmak, iftar sonrasında sigara ve çay en aza indirmek ve mutlaka sahur yemeğini yemekle bu riski en aza indirebiliriz" dedi.

AŞIRI UYKU DA UYKUSUZLUK DA MİGRENİ TETİKLER…

Dr. Metin Güzelcik, açlık ve uykusuzluk migreni tetikleyen etkenler olduklarından ramazan ayında migren ataklarında artış olması doğal olduğuna dikkat çekti. Bundan dolayı özellikle uyku düzenine dikkat etmek gerekmektedir. Uykusuz kalmak kadar çok uyumakta migren ataklarını artırabilir. Sahur için uykunun bölünmesi söz konusu olduğundan daha erken yatmak, sabah normal zamanında kalkmanın yararı vardır. Bunun yanında günlerin hem uzun oluşu, hem de havaların sıcak olmasından dolayı fazla sıvı kaybetmemek için güneşte çok kalmamak, aşırı egzersizlerden kaçınmak, stresten uzak durmak ve ılık duş almak migren krizine yakalanmamak için önemlidir. Tüm bu tedbirlere rağmen migren atağı tutan hasta; şakak ve boyun kısımlarına masaj yaptırabilir, her iki şakak kısımlarına soğuk kompres uygulayabilir ve karanlık - sessiz bir ortamda istirahate çekilebilir.
Top