Şizofreni hastalarına uyum evleri

Şizofreni hastalarına uyum evleri

Kronik şizofreni hastaları, aile uyum evlerinde topluma hazırlanıyor. Proje 2 yıl boyunca gözlemle yürütülecek.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bir süredir yürüttüğü Toplum Temelli Psikiyatri anlayışında yeni bir uygulamaya başladı. Uzun süre hastanede tedavi gören, kronik şizofreni hastaları örnek aile uyum evlerinde topluma hazırlanacak. Bu proje 2 yıl boyunca yakın gözlemle yürütülecek.

Projeyle, uzun yıllar (20-40 yıl) hastanede yatarak tedavi gören kronik psikiyatri hastaları, belirli aşamalar ile aileleriyle bir araya getiriliyor. Proje kapsamında hasta ve hasta yakınının birbirlerine (yeniden) alışmaları, daha iyi iletişim kurabilmeleri, hasta ve hasta yakınları ile bireysel görüşmeler yapıldı. Bunun yanı sıra psikoeğitim ve rol canlandırmanın ağırlıklı olduğu eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

Hasta ve yakını geçici bir süre birlikte kalacak

Hasta ve hasta yakını icin hastane bahçesine örnek aile uyum evi hazırlandı. Bu evlerde hasta ve hasta yakını profesyonel refakat eşliğinde geçici bir süre kalacaklar.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin, Hollanda Dış İşleri Bakanlığı ile MATRA (sosyal değişim) projesi kapsamında ortak yürüttüğü aile uyum evleri; Hollanda İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, Proje Koordinatörü Frans Van Andel, Hastane Koordinatörü Dr. Gazi Alataş, hasta yakınları ve hastaların katılımlarıyla hizmete açıldı.

Hastaneden yapılan acıklamada “ Hasta yakınlarının sadece istekliliği ve devamını göz önünde bulundurduğumuzda bile, projenin ne kadar başarılı olduğunu görebiliyoruz. Aile uyum evlerinde kalma olumlu sonuçlanırsa, hastanın eve temelli dönebilmesi için hangi imkanlara gereksinim duyduğu araştırılacak. Eve dönüşün başarılı olabilmesi hasta ve hasta yakınına taburculuk sonrası verilecek tamamlayıcı tedaviyle sağlanacak” denildi.

Proje Hakkında:

• Hastane çalışanlarından 24 kişiye rehabilitasyon yöntemleri üzerine ikişer haftalık eğitim verilmiştir.
• Ağırlıklı hemşire ve bakım elemanı olan bu grup üyeleri için wikibox üzerinde sanal bir iletişim merkezi kurulmuştur.
• Kronik serviste kalan hasta dosyaları belirlenen kriterlere göre incelenmiş, yüz yüze görüşmeler yapılmış, aileleriyle birlikte yaşamaya uyum gösterme ihtimali olan 46 hasta seçilmiştir.
• Bu hastaların ailelerinin iletişim bilgileri güncellenmiş, 41 hastanın ailesi ile birebir ve grup toplantıları şeklinde yapılan görüşmelerde şizofreni, hasta ile iletişim, rehabilitasyon ve proje hakkında bilgi verilmiştir.
• Haziran ayı içinde aile uyum evlerinde ilk hasta ve aile grupları kalmaya başlayacaktır.
• Nisan ve Mayıs 2010 içinde iki aile kronik servisteki yakınını deneme amaçlı izinli olarak yanına almıştır.
• Ailelerle ve hastalarla psikoeğitimin yanı sıra, aile dizimi, Liberman teknikleri, problem cözme teknikleri ve bilişsel davranış terapisinden alıntı tekniklerle çalışmalar yapılacaktır.
• Kronik servislerde kalan hastalar 20-40 yıl arası hastanede olduğu için, aile yanına alınabilecek hasta sayısının düşük olması durumunda, akut servislerde 6 aydan uzun süre kalan, çok sık yatışları olan ve yakınları ile sorun yaşıyan hastalardan bir grup oluşturularak aynı çalışma bu grup için yapılacak, olabildiğince çok hastanın aile yanına dönmesine çalışılacaktır.
• Hastalar aile yanına döndükten sonra da aileyle bağlantı sürdürülecek, kriz planları hazırlanacak, aile ve hasta için sosyal hayata katılımı destekleyici çalışmalar yapılacaktır.
• Aileler için bilgi verici broşürler hazırlanacaktır.
Top