Ergenlik varikoseline dikkat!

Ergenlik varikoseline dikkat!

Kısırlık nedenlerinden olan varikosel sadece yetişkinlerde değil, ergenlik çağında da görülüyor. Hastalık bu dönemde tedavi edilirse tamamen iyileşme şansı yetişkinlere göre daha fazla oluyor.



Varikoseli, ”testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların genişleyip büyümeleri" olarak tanımlayan Ürolojik Cerrahi Derneği Başkanı Dr. Serdar Tekgül, kısırlık nedeniyle doktora başvuranların yarısında, daha önce çocuk sahibi olup da ikinci defa baba olamayan 10 erkekten 8'inde varikosel olduğunu söyledi.

Rahatsızlığın tedavi edilebilir kısırlık sebepleri arasında yer aldığını vurgulayan Dr. Tekgül, “Varikosel genellikle karın içi basıncın artımına neden olan ya da öğretmen, polis gibi daha çok ayakta çalışmayı gerektiren mesleklerde daha sık gözlenir. Genellikle görüntü olarak ya da ele gelen şişlikler şeklinde bulgu veren hastalık nadiren ağrıya neden olur” dedi.

Özellikle ergenlikte görülen varikoselin vaktinde tedavi edilmesinin sonucu önemli ölçüde etkilediğini belirten Dr. Serdar Tekgül, tedavi protokolünün varikoselin özelliğine göre belirlendiğini, bazı vakaların tedavi gerektirmediğini vurguladı.

BAZI VAKALAR TEDAVİ GEREKTİRMİYOR
Varikoselin tedavi gerektiren ve gerektirmeyen şekilde sınıflandıran, en sık ve güncel tedavinin ameliyat olduğunu belirten Dr. Tekgül, “Ancak anjiografik tekniklerin kullanımıyla damarların içerisine çeşitli maddelerin verilmesiyle de tedavi yapılabilir. Varikosel ameliyatları kasık bölgesine yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Burada testislere giden toplardamarlar bulunarak bağlanır. Ameliyat 30–60 dakika kadar sürer. Ameliyattan sonra karşılaşılabilecek komplikasyonlardan en sık olanı testis çevresinde sıvı birikimi ve atrofidir” dedi.

Dr. Tekgül, tedavi gerektirmeyen olguların senede bir sperm analizi ve fizik inceleme ile takibini önerdi.
Top