Anal Fistül - Anal Fissür

Anal Fistül - Anal Fissür

Anal Fistül (Makatta Apse)

Anüsün iç kısmı ile anüs çevresindeki deri arasında oluşan tünel şeklinde bir kanaldır. Kanalın anüs içinde iç deliği, deride de dış deliği vardır. Dış delik zaman zaman kapanabilir. Bu delikten devamlı iltihabi- kısmen kanlı bir akıntı olur. Nadiren bu delikten gaz ve gaita da gelebilir. Fistüller çoğu kez anüs çevresindeki bir apsenin delinmesi sonucu oluşur.

TEDAVİ; Fistülün tedavisi ameliyatla yapılır. Nüks etmeye meyilli bir hastalıktır. Operasyonda çok dikkatli bir değerlendirme ve ona göre girişim yapılmalıdır. Bu nedenle ilk operasyon çok önemlidir. Bazı komplike fistüllerde “Seton” yöntemi denilen daha değişik yöntemler de uygulanabilir.

Anal Fissür (Makatta Çatlak)

Anüsün iç kısmında, mukozada yukarı doğru uzanan 0,5- 1,5 cm uzunluğunda bir çatlak – yara şeklindedir. Özellikle defekasyon (büyük abdest) yaparken çok şiddetli ağrı olur. Ağrı defekasyondan sonra da devam eder. Bir iki damla şeklinde çok az miktarda kanama olabilir. Anüste kaşıntı olabilir. Fissür genelde kabızlık sonrası sert, kuru, iri bir gaita çıkarıldıktan sonra ortaya çıkar. Bu hastalar genellikle kabızlık çekerler. Ayrıca hastalar defekasyon yapmayı ağrı olacağını düşünerek mümkün olduğunca ertelerler. Bu durum kabızlığı artırır. Bu da gaitanın iyice sertleşmesine ve çıkışta daha çok ağrı yapmasına sebep olur. Böylece bir kısır döngü oluşur.

TEDAVİ; Özel bazı ilaçlar kullanılır. İleri devrelerde, kronikleşmiş fissürlerde ameliyatla tedavi gerekir.

Prof. Dr. Adil Baykan
İç Hastalıkları
Top